Economie
WNL

Ad Melkert houdt poot stijf na geklapte cao-onderhandelingen ziekenhuizen: '13 procent is eindbod'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ad Melkert houdt poot stijf na geklapte cao-onderhandelingen ziekenhuizen: '13 procent is eindbod'

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert is behoorlijk chagrijnig dat hij afgelopen nacht niet tot een akkoord is gekomen met de zorgvakbonden. Ik denk dat het er toch om ging het onderste uit de kan halen, maar ook de bodem uit de kan opschrapen. Op gegeven moment hebben we ook gezegd: het gaat gewoon niet verder", zegt Melkert bij Sven op 1.

De vakbonden reageerden dat er eerder een bod lag van 15 procent op tafel lag, maar dat het later werd ingetrokken. Nu wachten de bonden op een eindbod. Melkert is verbaasd. "Het eindbod dat er ligt is 13 procent en dat hebben we besproken met bonden. Verhalen over 15 procent zijn fabeltjes, want daar is nooit over gesproken. De bonden spelen spelletjes want 15 procent heeft nooit op tafel gelegen."

13 procent eindbod

Voor Melkert is 13 procent genoeg. "Er moet nu echt even aan de kant van de bonden doorgedacht worden over de toekomst van de ziekenhuizen en werkgelegenheid. We moeten 400 miljoen extra moeten ophoesten en het kabinet kijkt de andere kant op. De verzekeraars doen net of hun neus bloedt. Wij zitten met de gebakken peren en zijn toch gemeend om over onze eigen schaduw heen te springen en met een bod te komen."

De vakbonden sluiten nieuwe acties niet uit als er geen akkoord komt. Tot ergernis van Melkert. "We lopen risico dat patiënten de dupe worden, ik verdenk de bonden daar niet van, maar het kan een effect zijn als je actie gaat voeren." Vakbond CNV gaf direct aan dat de achterban waarschijnlijk niet akkoord gaat met een eindbod van 13 procent.

Ernst Kuipers

Melkert hoopt dat zorgminister Ernst Kuipers met extra geld komt. "De minister zou meer uit zijn portemonnee moeten toveren. Zorg voor de burgers staat onder druk. Iedereen kan zien dat er inhaalzorg is, mensen met covid en griep en werknemers die onder druk staan om zorg te leveren. En dan heb je een kabinet dat dit laat gaan."

Ad Melkert (voorzitter Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen) over uitblijven cao-akkoord ziekenhuispersoneel (31 januari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie