Economie
EO

Hero Brinkman: deel Nederlandse werkgevers behandelt mensen net zo slecht als Qatar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hero Brinkman: deel Nederlandse werkgevers behandelt mensen net zo slecht als Qatar

Het is dramatisch gesteld met de woon- en werkomstandigheden van een deel van de arbeidsmigranten in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Pharos, die 260 migranten ondervroeg. Oud-politicus Hero Brinkman, tegenwoordig belangenbehartiger, herkent dit: 'Sommige uitzendbureaus zouden in Qatar niet misstaan', zegt hij in Geld of je Leven.

Brinkman, die van 2006 tot 2012 in de Kamer zat voor de PVV, is tegenwoordig actief voor de stichting Samen Onze Solidariteit, die zich inzet voor arbeiders uit Midden- en Oost-Europa. Hij hoort schrijnende verhalen: "Het is verschrikkelijk. Er zijn mensen die geen vrij krijgen, die maandenlang zeven dagen in de week werken. Als ze dat niet doen, worden ze ontslagen", vertelt Brinkman.

Hij kent 'honderden voorbeelden', zegt hij: "Mensen die na maanden nog geen arbeidscontract hebben gezien, dan na twee maanden een contract krijgen, maar met de ingangsdatum van vandaag waardoor ze de eerste twee maanden voor niks hebben gewerkt."

Volgens Brinkman zijn er veel 'cowboys' actief in de sector. "Het zijn pure criminelen", zegt hij. Niet alle organisaties zijn crimineel, stelt Brinkman. "Er zijn natuurlijk ook heel veel goede uitzendbureaus", zegt hij.

Zorg ontoegankelijk

Elize Smal, die voor Pharos het onderzoek deed, ontdekte ook dat er gezondheidsrisico’s zijn voor migranten. Toegang tot de zorg is regelmatig gebrekkig, zegt Smal. Mensen werken door als ze ziek zijn omdat ze bang zijn om ontslagen te worden, vertelt ze. "Ze krijgen letterlijk te horen: als je ziek bent, ben je weg, en voor jou tien anderen."

Frank van Gool, directeur van uitzendbureau OTTO Workforce hoort het met verdriet aan. "Een kleine groep uitzendbureaus verpest het voor de rest", vindt hij. Oplossing ligt bij certificering, denkt hij, maar ook bij betere stroomlijning tussen werkgever en zorg. Zo zijn er huisartsen die geen nieuwe patiënten aannemen, vertelt hij. "We zijn vorig jaar gestart met een soort digitale huisartsenpraktijk waarin mensen in hun eigen taal worden ontvangen", vertelt hij, "maar er zijn weinig werkgevers die hun mensen hier naartoe sturen."

Ook bij huisvesting liggen er problemen. Hier is te weinig van en de kwaliteit is regelmatig slecht. Van Gool denkt dat gemeenten hier meer in kunnen sturen.

Hoe beperken we de gezondheidsrisico's voor arbeidsmigranten?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie