Economie
NOS

Opnieuw oliewinning in Schoonebeek? 'Beter lokaal dan uit Saudi-Arabië'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw oliewinning in Schoonebeek? 'Beter lokaal dan uit Saudi-Arabië'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) werd ooit groot door de oliewinning in Schoonebeek. Nu wil het bedrijf opnieuw olie gaan winnen in het Drentse plaatsje. David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven, in NOS Met het Oog op Morgen:

"De NAM wil de komende vijftien jaar nog 30 tot 45 miljoen vaten olie eruit halen", zegt Smeulders.

"Om dat in perspectief te plaatsen: wat Schoonebeek in vijftien jaar wil produceren, produceert Saudi-Arabië in vier of vijf dagen. En dat maakt de wereld in een halve dag op."

'Olie zit in poriën van versteende spons'

"In het begin zaten 1 miljard vaten olie daarin. 600 miljoen ofwel 60 procent daarvan krijgen we er niet uit met de huidige techniek", weet Smeulders.

"Het is niet een grote holte onder de grond waar een soort kruipolie in zit. Nee, het is als een versteende spons en de olie zit in al die poriën."

"Daarbij is de olie een stroperige vloeistof die je er bijna niet uit krijgt. Er moet wel flink wat gebeuren om die olie uit die poriën los te pompen."

'Eigen verantwoordelijkheid nemen'

"De komende tientallen jaren zijn we niet af van de fossiele brandstoffen. Ik vind dat we voor een deel onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen."

"Als wij zelf olie verbruiken, dan is het niet meer dan logisch dat we ook ons aandeel nemen, hoe klein dat ook is", aldus Smeulders.

'Medio dit jaar beginnen'

"Bovendien is het ook zo dat de olie die daar geproduceerd wordt, rechtstreeks naar een raffinaderij net over de grens wordt getransporteerd", weet Smeulers.

"Dat betekent weinig transportkosten en weinig vervuiling. Dus je kunt beter lokaal die olie verwerken dan dat je het uit Saudi-Arabië binnen moet halen, denk ik."

"Als de juiste procedures en vergunningstrajecten zijn afgerond, dan verwacht de staatssecretaris van Mijnbouw dat dat medio dit jaar weer zal kunnen beginnen."

NOS Met het Oog op Morgen 22 januari 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie