Economie
AVROTROS

Loes en Hans Baas moeten hun bakkerij sluiten vanwege de hoge energiekosten: 'De rust is verschrikkelijk'

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Loes en Hans Baas moeten hun bakkerij sluiten vanwege de hoge energiekosten: 'De rust is verschrikkelijk'

Door de stijgende kosten en een dalende vraag hebben veel ondernemers het momenteel zwaar te verduren. Ook bakkers Loes en Hans Baas, zij moeten nu zelfs hun goedlopende dorpsbakkerij verkopen. Hoe gaan ze daar mee om? Het echtpaar vertelt aan EenVandaag dat ze nog niet weten waar ze het zoeken moeten.

Loes en Hans Baas moeten hun bakkerij sluiten vanwege de hoge energiekosten

De winkel van Hans en Loes in het Noord-Hollandse Hoogwoud moest 2 maanden geleden al deels sluiten. Door de gigantische energierekening veranderde de succesvolle dorpsbakker in een onrendabele onderneming. Inmiddels is de inboedel verkocht en staat het pand te koop.

Feestdagen verschrikkelijk

Voor het bakkersechtpaar betekent december normaal gesproken topdrukte. De rust bevalt hen tot nu toe slecht. "De dag voor Sinterklaas, 4 december, vonden we verschrikkelijk", vertelt Loes. "We waren kapot om niks. Kerstavond vieren we met de kinderen, maar op eerste kerstdag denk ik dat we onder een steen kruipen."

Het echtpaar wordt nog steeds om 3 uur 's nachts wakker en kunnen het bakken vooralsnog niet laten. Hans: "Het is heel vreemd. Als ik thuiskom ga ik brood bakken of koekjes. Rond Sinterklaas heb ik met de kinderen speculaas gemaakt. En nu weer kerststol. Je blijft toch in de weer. Op oudejaarsavond gaan we toch nog wel oliebollen bakken."

Alles te koop

Inmiddels is vrijwel alle apparatuur en inboedel verkocht. Ook de bakkerij zelf, inclusief het woonhuis erboven, staat te koop. "We hebben een paar dorpen verderop een kleiner huis gekocht. Ik hoop dat we dit gewoon heel gauw kwijt zijn. Tegelijkertijd, als dit verkocht is, dan is het heel definitief."

"Hans heeft stiekem de wens om bij het nieuwe huis een schuurtje te bouwen om een bakkerij te beginnen, met een oventje er in, zonnecellen op het dak", zegt Loes. "Dat bakken verleer je toch niet? Dat is toch zoals fietsen? Dat kun je niet verleren."

Vrachtwagenchauffeur en oppasopa

Wat het echtpaar nu gaat doen? Loes sprak onlangs een jobcoach, maar dat leverde haar tot nu toe weinig op. Hans heeft zich een paar weken terug laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur. "En voor de rest ben ik gewoon oppasopa. Dat is ook heel gezellig. Maar als je nu vraagt wat ik ben, dan ben ik bakker. Dat ben ik 30 jaar geweest."

Ondanks de carrièreswitch denkt Loes dat haar man het bakken nog niet heeft losgelaten. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat Hans nog helemaal niet beseft dat hij gestopt is. Hij weet het wel, maar we zijn zo druk geweest met dat verkopen van de inboedel en het kopen van een nieuw huis. Maar rond 1 maart willen we verhuizen en ik denk dat er dan een tijd gewoon niks meer is."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie