Economie
NOS

MKB-Nederland: 'Snel meer duidelijkheid over energieplafond voor ondernemers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB-Nederland: 'Snel meer duidelijkheid over energieplafond voor ondernemers'

Ook bakkers, slagers en andere midden- en kleinbedrijven krijgen een tegemoetkoming voor hun hoge energiekosten. Maar waar de plannen voor het energieplafond voor huishoudens erg gedetailleerd zijn, is dat niet zo voor het mkb. Dat leidt tot onzekerheid, vertelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Voor mkb-bedrijven die relatief veel energie gebruiken komt er een regeling. Deze Tegemoetkoming Energiekosten-regeling wordt naar verwachting pas op 1 april opengesteld, maar geldt dan wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november. Eerder was niet haalbaar, zegt het kabinet. Voor bedrijven met acute geldproblemen wordt ook nog iets bedacht.

Onduidelijkheid

"Dat betekent voor heel veel ondernemers ongelofelijke onduidelijkheid over die regeling. Hoe blij kun je zijn met iets waarvan je de inhoud niet kent? We begrijpen dat het heel ingewikkeld is, maar ik heb niet heel veel begrip voor de onzekerheid die blijft bestaan", zegt Vonhof. "Ik roep het kabinet op om zo snel mogelijk aan te geven waar men ongeveer op kan rekenen."

De precieze uitwerking is juist cruciaal, volgens Vonhof, want ondernemers weten nu niet of en voor welk deel van hun energiekosten ze gecompenseerd zullen worden. Als ze ondanks hun verlies toch doorgaan met produceren, "dan kan het zijn dat als de regel af is, je erachter komt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, omdat je schulden hoog zijn opgelopen maar de regeling die niet voldoende compenseert. Dan is het al te laat en moet je dat geld terugbetalen."

Investeren

"De overheid heeft onvoldoende de urgentie van de problemen zien aankomen", stelt Vonhof. "Men heeft in coronatijd gezien dat stevig ingrijpen misschien aan de voorkant heel veel geld kost, maar er uiteindelijk toe leidt dat onze economie niet in elkaar stort, dat mensen niet werkeloos worden en dat burgers koopkracht behouden. Dat heeft ook na corona tot een hele gezonde staatsfinanciën geleid. Nu investeren in het overeind houden van je economie, levert ons straks een voordeel op."

r1jn mkb

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie