Economie
KRO-NCRV

Oud-DNB president waarschuwt voor 'economisch spook' van Den Uyl

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-DNB president waarschuwt voor 'economisch spook' van Den Uyl

Nout Wellink, oud-president van De Nederlandse Bank (DNB), is niet in een juichstemming na de positieve halfjaarlijkse economische raming van zijn voormalige werkgever. “Het is nog geen business as usual na deze crisis. We hebben de problemen verschoven naar de toekomst”, zegt hij bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Wellink reageert op de halfjaarlijkse economische raming van DNB waar wordt uitgegaan van een snel herstel van de Nederlandse economie. Hij waarschuwt voor te hoge uitgaven van de overheid, want “we zitten nog steeds drie procent onder wat we normaal aan groei hadden gehad zonder de coronacrisis”.

Geaccumuleerd loopt dat tot 2023 op naar een krimp die tussen de 15 en 20 procent ligt. “We zijn structureel armer geworden.” En dus zal dat meegenomen moeten worden in de uitgaven, stelt Wellink.

De oud-topman van DNB heeft al vaker crises meegemaakt. “Kort na elke crisis treedt deze juichstemming op, maar na 3 of 4 jaar blijkt dat dat niet terecht was. Dat gebeurt elke crisis opnieuw. We vergeten dat. Zo werkt de menselijke geest blijkbaar.”

Geest uit de fles

De econoom zou wat minderen met de overheidsuitgaven. “Het lijkt erop dat de geest nu uit de fles is met een miljardje hier en een miljardje daar.”

Die gulheid van staatsuitgaven heeft Nout Wellink eerder meegemaakt in tijden van Den Uyl, die “daar ontzettend goede bedoelingen mee had”. De econoom waarschuwt dat het in de toekomst lastig is om dat tij te van ruime uitgaven te keren. “Dan krijg je weer het economische spook zoals bij Den Uyl.”

Wellink meent dat “de rekening” voor deze crisis nog komt. Niet alleen in Nederland, dat er op zich wel goed voor staat, maar zeker ook bij andere Europese landen zullen de schulden hard oplopen. Die rode cijfers zullen binnen Europa ver uiteen liggen. “Daar moeten we ons samen op voorbereiden want we zitten samen in de euro.”

Pieter Omtzigt

Nout Wellink is “uit overtuiging” CDA-lid maar heeft er in de afgelopen dertig jaar niet altijd zijn stem aan gegeven. De chaos bij “zijn partij”, vindt Wellink “vervelend in de context van de nationale politiek”.

Los van de persoon Omtzigt, zegt Wellink geen vertrouwen te hebben in afsplitsingen. “Probeer de ander en de kiezer te overtuigen, binnen je eigen partij. Ik heb liever een paar stevige, grote partijen.” Volgens Wellink is een nationale economie nou eenmaal gediend met stabiliteit en draagt een politiek versplinterd landschap daar niet aan bij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie