Economie
EO

3 redenen waarom jouw patatje duurder gaat worden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 redenen waarom jouw patatje duurder gaat worden

2,50 kostte een gemiddeld patatje tot voor kort – zonder saus. Inmiddels is dat al 3 euro en experts verwachten dat dit binnenkort oploopt naar 3,50. In Geld of je leven vertelt Andries Middag, directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie, waarom. "We hebben een aantal ingrediënten voor een kleine ramp."

Dit is waarom jouw frietjes veel duurder worden (24 juni 2024) - Geld of je leven

1. Moeilijke oogst

Toen de aardappels geoogst werden, eind 2023, heeft het veel geregend. Daarom was het lastig om ze te oogsten, vertelt Middag. "Wat je dan ziet is dat het land, als je daar met trekkers overheen gaat rijden, een beetje schade krijgt. Dan is het daarna lastig om de aardappels te poten. Normaal is dat in mei echt wel gebeurd, maar er wordt dit jaar nog steeds gepoot en het is al bijna juli", vertelt hij.

2. Schimmel

Een andere reden is een heuse aardappelziekte die rondwaart: phytophthora, een schimmel. "Die houdt toevallig wel heel erg van vocht. Dus die had vorig jaar een goed jaar en ook dit jaar. Die ziekte manifesteert zich enorm", vertelt hij. Aardappelstammen zijn flink aangetast.

3. Locatie locatie locatie

De prijs van friet wordt niet alleen bepaald door de aardappelprijs, maar ook door andere factoren. Vooral de locatie, vertelt Frans van Rooij, directeur van het Nederlands Frituurcentrum. Sterker nog, in grote steden wordt de prijs van een frietje voor nog geen tien procent bepaald door de prijs van de aardappel. Ook andere factoren zoals olie, arbeidskosten en de locatie wegen mee bij de bepaling van de prijs. "Bedrijven die op een dubbele a-locatie in grote steden zitten, kunnen daar hun friet heel duur verkopen. Op het Damrak kost een portie friet 6,50 en op evenementen kost het ook vaak zoveel." Dat is vaak nog zonder saus, aldus Van Rooij.

Buiten grote steden, bij jouw plaatselijke snackbar, zal het waarschijnlijk meevallen, vertelt Van Rooij: "Snackbarhouders in dorpen en woonwijken zijn heel terughoudend met het verhogen van de prijs, want die zijn bang om klanten te verliezen."

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT.

Prijs gaat naar 3,50

Van Rooij denkt dat de prijs van een patatje binnenkort naar gemiddeld 3,50 zal stijgen. "Als je een kop koffie onderweg koopt, met een beker erbij, moet je ook vaak 3,50 betalen. Daar doen we niet moeilijk over, maar als de snackbar op de hoek dat vraagt, wordt hij bijna beticht van diefstal…", aldus de voorman van het kennis- en innovatieplatform voor friturend Nederland.

Ook Middag vindt dat we gewend zijn om te weinig voor ons voedsel betalen. "In andere landen van de Europese Unie wordt een veel groter gemiddelde van het inkomen aan eten besteed, dus het is ook een kwestie van wennen."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie