Economie
EO

'Logisch dat bedrijven willen dat mensen weer op kantoor komen: de productiviteit thuis is lager'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Logisch dat bedrijven willen dat mensen weer op kantoor komen: de productiviteit thuis is lager'

Nu de coronacrisis voorlopig voorbij lijkt, schaffen steeds meer bedrijven het thuiswerken weer af. "Logisch", vindt Hugo de Koning van uitzendbureau Young Capital in Geld of je Leven. Werkgevers die hun thuiswerkende personeel monitoren, zien dat de productiviteit daar lager is.

Werknemers krijgen minder autonomie

De Koning vertelt dat medewerkers van Young Capital thuis inloggen op een systeem van het bedrijf, waardoor telefoonverkeer en e-mails kunnen worden gemonitord. Dat klinkt als Big Brother, maar De Koning vertelt dat mensen niet individueel worden gecontroleerd: "We controleren niet, we meten. Je ziet wel productiviteitscijfers van wat een dag heeft opgeleverd", vertelt hij. "Elk commercieel bedrijf doet dit."

De productiviteit thuis is lager, constateert De Koning. In het bedrijf wordt gebruikt gemaakt van telefoonsoftware om via je laptop te bellen en dat gaat thuis een stuk slechter: "Als je thuiswerkt, zie je dat de bereikbaarheidscijfers 40 procent slechter zijn dan als je op kantoor werkt. Thuis ga je veel sneller een kopje koffie pakken, er kan een postbezorger komen, er is veel meer afleiding."

Weinig gevoel van autonomie

"Wat erg als je het gevoel moet hebben dat alles wat je doet constant gecontroleerd kan worden," reageert organisatiepsycholoog Aukje Nauta. "Dit geeft weinig gevoel van autonomie. Daar worden mensen niet gelukkig van." Ze adviseert bedrijven om met hun werknemers in gesprek te gaan: "Als werkgever moet je niet iets opleggen, maar je moet samen bepalen hoe je het werk het beste gedaan kan krijgen."

Quote

Thuis ga je veel sneller een kopje koffie pakken, er kan een postbezorger komen, er is veel meer afleiding.

Hugo de Koning, oprichter Young Capital

De Koning vindt het echter ook in het belang van zijn werknemers dat hij alles meet: "We geven inzicht in hoe productief iemand is geweest, of hij zijn doelen heeft gehaald. Als je daar ongelukkig van wordt, moet je maar bij de overheid gaan werken. We zijn een commercieel bedrijf met doelen."

Nauta vindt dat mensen hiermee worden gereduceerd tot een 'human resource'. Ze denkt dat mensen intrinsiek genoeg motivatie hebben om hun doelen te halen. De Koning is het daarmee eens, maar dan moet je mensen wel inzicht geven: "Als je mensen geen inzicht geeft, weten mensen niet hoe ze beter kunnen worden!"

Nauta vindt dat er meer onderzoek nodig is naar de productiviteit van mensen thuis. Ze is er niet zeker van dat dit lager is, zoals De Koning stelt. "Werkgevers ervaren een gebrek aan controle en die projecteren ze op hun werknemers. Een ingewikkeld psychologisch proces. Dat lijkt mij een goeie hypothese om te toetsen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie