Economie
EO

'Immoreel dat ons pensioengeld naar bonussen voor steenrijke beleggers gaat'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Immoreel dat ons pensioengeld naar bonussen voor steenrijke beleggers gaat'

De algemeen directeur van pensioenfonds ABP, Herman van Wijnen, zit in zijn maag met de bonussen voor private equity-beleggers. Pensioengeld van normale mensen komt hiermee namelijk in de toch al niet ondiepe zakken van financiële slimmeriken. Schandalig, vindt pensioenadvocaat Theo Gommer. In Dit is de Dag noemt hij het "immoreel".

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, beheert de pensioengelden van ambtenaren, zoals politieagenten en leraren. Het fonds betaalt miljarden aan bonussen private equity-beleggers, in ruil voor een mooi rendement. Uit het jaarverslag blijkt dat ABP 2,8 miljard betaalde, maar 14 miljard terug kreeg.

Sprinkhanen met Porsches en Ferrari's

Gommer vindt de bonussen onacceptabel en immoreel: "Bij het ABP staan de pensioenen sinds 2008 op nul, ze hebben vijftien jaar geen indexatie gehad. Het zijn relatief kleine pensioenen, daar komt de inflatie overheen, dan is dit absoluut niet te verklaren!"

De advocaat noemt de vermogensbeheerders 'sprinkhanen'. "Zo worden ze vaker genoemd en dat is niet voor niks. Die zijn gewoon lekker Porsches en Ferrari’s aan het kopen van het geld van gepensioneerden!", vindt hij.

Met beleggers om tafel

Ook directeur Van Wijnen zit die bonussen dus niet lekker: "We krijgen er steeds meer vragen over. We leven in een samenleving die steeds kritischer wordt over beloningen en wat passend is", vertelt hij. Toen de contracten met de beleggers gesloten werden, waren die bonussen heel normaal, maar inmiddels is dat niet meer zo, zegt hij.

Van Wijnen stelt dat ABP zich bewuster is van zijn maatschappelijke rol. "We zijn het grootste pensioenfonds in Nederland, een grote speler op wereldniveau dus we moeten een daad stellen door dit een keer op tafel te leggen." Van Wijnen wil graag met de bedrijven om tafel, zegt hij, om het te bespreken en het ter discussie te stellen. Zijn inzet is duidelijk: wel het rendement, niet de bonussen. "Als ik iets te duur inkoop, kan ik onderhandelen dat ik minder moet betalen", aldus Van Wijnen.

Voor Gommer is 'om tafel gaan' niet genoeg: "Als ik ABP was, zou ik gewoon niet betalen. Ik zou die contracten binnenstebuiten keren en het voor de rechter laten komen om te kijken of je eronder uit kan komen. Dit kan gewoon niet de bedoeling zijn." Hij gelooft ook niet dat de gesprekken iets opleveren. Wat hem betreft gaat het hele systeem op de schop: "Het is publiek geld, geld van een ander beleggen, da’s altijd lekker makkelijk. Er moet gewoon een eind aan komen."

Hoe moeten pensioenfondsen omgaan met de bonussen voor private equityfondsen?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie