Economie
KRO-NCRV

'Ontwikkelingshulp kan efficiënter en goedkoper'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ontwikkelingshulp kan efficiënter en goedkoper'

Er zijn grote zorgen over de ontwikkelingssamenwerking en de vrees voor grote bezuinigingen na de verkiezingsuitslag is bij goede doelen hoog. Maar is dat wel terecht? Jeroen de Lange, oprichter van hulporganisatie 100WEEKS, denkt daar anders over en pleit vooral voor radicale veranderingen. "Overal in Afrika hebben mensen een simpel mobieltje. Dus in vrijwel alle landen kun je mensen direct geld geven", zegt hij bij Spraakmakers.

Zijn de zorgen van hulporganisaties na de verkiezingsuitslag wel terecht?

Geld via een oude Nokia

De hulporganisatie 100WEEKS heeft een best speciale manier om mensen in ontwikkelingslanden geld te sturen. In plaats van grote bedragen over te maken naar een land sturen ze het geld direct naar degene die het nodig heeft. Dat doen ze door eerst de vrouwen van arme gezinnen op te sporen, bijvoorbeeld via de kerk. Als die vrouwen dan gevonden zijn, hoeven deze niet een heel ingewikkeld traject in. "We zorgen dat die vrouwen een telefoon krijgen, dat kan een oude Nokia zijn", legt De Lange uit. "Daar krijgen ze een sms op, met die sms gaan ze dan naar een kantoortje en daar krijgen ze uitbetaald. Zo weten we precies waar het geld heengaat en kunnen we ook verantwoorden hoeveel."

'Bakken geld naar corrupte regeringen'

Door deze innovatie halen ze er volgens De Lange veel lagen tussenuit en brengt het de kosten voor overheden radicaal naar beneden. "Toen ik bij de Wereldbank zat, was ik betrokken bij het geven van grote bakken geld aan regeringen", vervolgt hij. "Best veel regeringen zijn behoorlijk corrupt. Dan zie je dat het geld niet bijdraagt aan de verbetering van onderwijs of zorg. Dan kun je beter al dat geld aan mensen individueel geven." Hij wijst hierbij op de huidige technologie waar we meer gebruik van moeten maken: "Overal in Afrika hebben mensen een simpel mobieltje. Dus in vrijwel alle landen kun je mensen direct geld geven."

Ontwikkelingshulp in eigen land

Deze manier van armoedebestrijding kan volgens De Lange niet alleen over de grens gebruikt worden, maar ook voor het armoedeprobleem in Nederland zelf. "Ik was laatst in Heerlen-Noord, waar ik gezinnen sprak die in een uitzichtloze armoede zitten. Die zouden echt geholpen zijn met een extra 1000 euro per maand." Dat klinkt als een heleboel geld, maar volgens De Lange is zo’n systeem op lange termijn zelfs goedkoper voor de belastingbetaler. "We komen bijvoorbeeld veel verplegers en kraamverzorgers tekort. Heel veel van deze mensen willen de opleiding doen, maar komen er gewoon niet toe. Dus dat we dat in Nederland niet voor elkaar krijgen, is gewoon onbestaanbaar."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie