Economie
EO

Universiteit van Almere? Zo gek is dat niet: 'Er studeren hier al 8000 mensen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Universiteit van Almere? Zo gek is dat niet: 'Er studeren hier al 8000 mensen'

De studentensteden zitten overvol: veel studenten kunnen geen kamer vinden. Om dit probleem te tackelen bieden middelgrote steden zich aan om opleidingen te faciliteren. Almere bijvoorbeeld, waar op dit moment twee hogescholen zitten. "Op dit moment zijn er zo'n 8.000 hbo-studenten in Almere, dat weten weinig mensen."

Almere en Drachten willen een universiteit, maar wat hebben ze te bieden? (21 februari 2024) - Geld of je leven

René Peters, wethouder van Almere, vertelt dat er in zijn stad een dependance van hogeschool Windesheim in Zwolle zit en dat ook de agrarische hogeschool Aedes er een faculteit heeft. "Er komt in het centrum een hele mooie nieuwe hbo-campus in 2027", vertelt hij.

Ook universitaire studenten hoopt Peters binnenkort te kunnen verwelkomen: "We denken niet aan een hele universiteit, maar wel enkele opleidingen op het gebied van tech en transitie", vertelt hij. "Wij zijn in gesprek met allerlei partijen om dit voor te bereiden."

Het voornemen van Almere is niet uniek. In Den Haag zit bijvoorbeeld een dependance van de Universiteit Leiden. Ook in Leeuwarden zitten universiteitsstudenten: daar heeft de Universiteit Groningen (RUG) een deel van de opleidingen gestald. Dit gaat de RUG nu ook doen in Drachten, vertelt wethouder Pieter van der Zwan: "We willen inzetten op zorgtech en hightech", vertelt hij.

Overlast

Studenten hebben de afgelopen geen positief imago. Ze zorgen in veel steden voor overlast. Peters laat zich hier echter niet door tegenhouden. "De voordelen van studenten zijn veel groter dan de nadelen. Door studenten is er meer animo voor horeca en voor andere zaken", zegt hij.

Ook Van der Zwam is er niet zo bang voor. Hij is juist blij dat er jongeren komen wonen. Ruimte is er zat, zegt hij: "Wij kunnen nog wel uitbreiden. Friesland is prachtig om te wonen, dus als student kun je hier gewoon blijven na je studie", zegt hij. Ook economisch biedt het voordelen: "Het versterkt je vestigingsklimaat". De regio doet het economisch goed en dat wil hij vasthouden.

Almere is inmiddels begonnen met bouwen: er komen 1.750 studentenwoningen bij. 500 Daarvan zijn voor studenten uit Amsterdam. "Dat zijn alvast bruggetjes naar de universitaire opleidingen", vertelt wethouder Peters.

Waarom Drachten en Almere een universiteit willen

Ster advertentie
Ster advertentie