Maximumhuurprijs instellen voor studentenkamers hard nodig: 'Tekort gaat verder oplopen'
- Nieuws
- Maximumhuurprijs instellen voor studentenkamers hard nodig: 'Tekort gaat verder oplopen'
De woningmarkt staat onder grote druk, ook voor jonge huurders. Studentenwoningen in Amsterdam kosten inmiddels gemiddeld 951 euro per maand, blijkt uit cijfers van het verhuurplatform Kamernet. Peter Boelhouwer denkt dat een maximumprijs "verstandig" is, vertelt hij bij Spraakmakers. "Het tekort wordt groter, maar er is een actieplan. Als dat lukt, is er wel een toevoeging. Maar het blijft moeilijk", voegt de hoogleraar Huisvestingssystemen toe.
Stand.nl: 'Er moet een maximumhuur komen voor studentenkamers'
Het demissionair kabinet heeft een actieplan opgesteld om meer huurwoningen voor studenten erbij te krijgen, maar met het nieuwe kabinet is het nog de vraag of dit plan doorgevoerd wordt. "De plannen zijn er, maar de uitvoering is ingewikkeld", aldus Boelhouwer. "Ik ben niet heel hoopvol gestemd als ik zie hoe de productie zich ontwikkelt."
Puntenstelsel
De druk op de huurmarkt gaat namelijk toenemen. "De verwachting is dat het tekort gaat oplopen naar 40 of 60 duizend. Het actieplan is er om ervoor te zorgen dat er 60 duizend extra woningen bij komen in 2030", vertelt Boelhouwer. Voor die tijd zouden studenten ook gebruik kunnen maken van het huidige puntenstelsel voor huur. "Ik denk niet dat iedereen weet dat dat bestaat."
Dat puntenstelsel bepaalt bijvoorbeeld hoeveel je per vierkante meter mag betalen. Toch wordt er weinig gebruikgemaakt van dat systeem. "Mensen zijn vaak blij als ze wat hebben", weet Boelhouwer. Mathijs ten Broeke van de Woonbond benadrukt dat dit stelsel op dit moment niet dwingend is voor de verhuurders. Dat moet veranderen, stelt hij. "Dat maakt een groot verschil in de positie als huurder."
Handhaving
Om dat af te dwingen, moet de gemeente gaan handhaven, zegt Ten Broeke. "Daar staat of valt het mee." De vrees is echter dat verhuurders vervolgens al hun woningen verkopen, waardoor er nog minder studentenhuizen overblijven. "Maar als dat zo is, zegt dat volgens ons dat dat type verhuurder niet geschikt is voor de volkshuisvesting. Laten we studentenhuisvesting over aan wooncorporaties die niet uit zijn op winst", reageert Ten Broeke.
'Steeds later'
Elisa Weehuizen van de Landelijke Studentenvakbond pleit voor meer sociale huurwoningen voor studenten. "Studenten beginnen later met studeren, gaan later uit huis en beperken zichzelf in waar ze gaan studeren", licht Weehuizen toe. Om dat te beperken, moeten er meer betaalbare huurwoningen komen voor studenten.
Huurmakelaar
Luisteraar Harry Jongeman herkent de "uitdaging" waar studenten voor staan, aangezien zijn kind er ook mee te maken heeft. Net als beller Hanneke, wiens zoon tevergeefs op zoek is naar een huis. "Je hebt een bemiddelaar nodig en dat is eigenlijk al raar. Vaak moet je overbieden voor de huurprijs. Dat is net als de koopmarkt. Je moet ook nog eens als ouder garant staan. Het feit dat er onderhandeld wordt over de huur vind ik bijzonder."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.