Economie
EO

Containers richting Rusland stapelen zich op in Rotterdamse haven

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Containers richting Rusland stapelen zich op in Rotterdamse haven

Er staan nog zo’n tweeduizend containers in de Rotterdamse haven met bestemming Rusland. Die containers moeten nader onderzocht worden, vanwege de geldende sancties. Dat zegt Dennis Leenman van de douane in het Radio 1-programma Geld of je Leven. Het aantal containers wordt steeds meer, begin maart waren het er nog duizend.

De containers blijven zich opstapelen, begin maart waren het er nog duizend. De stroom aan goederen blijft namelijk komen. “Schepen die al onderweg waren naar Rusland, die komen ondertussen in Rotterdam aan.” Die schepen moeten allemaal gecontroleerd worden, want er mogen nog steeds goederen die kant op.

Omdat er bijna geen transport meer naar Rusland gaat, moeten die containers worden opgeslagen door het bedrijfsleven. “Het is ontzettend lastig om die containers kwijt te raken.”

De douane blijft ondertussen de sancties zoveel mogelijk controleren. Maar je kan niet elk bedrijf dat onder de sancties valt blijvend in de gaten houden, vertelt Leenman. “Je zal moeten kijken: waar zitten de grootste risico’s? Er zijn bijvoorbeeld diverse scheepswerven bezocht door collega’s, om te kijken of ze schepen bouwen die voor Rusland bestemd waren.”

Tachtig procent afname

Het aantal uitvoeraangiften op Rusland is door de sanctiepakketten ondertussen gigantisch gedaald, met meer dan tachtig procent. Toch gaan er nog veel zendingen naar Rusland. Die worden zo goed mogelijk gecontroleerd, zegt Leenman. “Maar er zijn altijd ondernemers die slimme routes proberen te verzinnen en die er onderuit proberen te komen.”

Douanier Dennis Leenman over het controleren van sancties

Ster advertentie
Ster advertentie