Slachtoffers burn-out gediscrimineerd: 'Werkgevers denken dat ze geen stress aankunnen'
- Nieuws
- Slachtoffers burn-out gediscrimineerd: 'Werkgevers denken dat ze geen stress aankunnen'
Mensen die een burn-out meemaakten in hun leven, krijgen in het vervolg van hun carrière vaak te maken met discriminatie. Dat ontdekte Philippe Sterkens van de Universiteit Gent. "Werkgevers denken dat ze minder stressbestendig zijn", vertelt hij in Geld of je leven.
Werkgevers hebben nog altijd veel vooroordelen over burn-outs (30 september 2024) - Geld of je leven
Werkgevers hebben veel 'stigmatiserende percepties', vertelt de Vlaming. Naast twijfel over de stressbestendigheid is er meer: "Ze denken dat mensen die een burn-out hadden, een groter gezondheidsrisico met zich meebrengen en minder geschikt zijn voor leidinggevende posities."
Sterkens legde aan leidinggevenden en HR-professionals personeelsprofielen voor en liet die beoordelen. "Door een keuze aan te bieden, konden wij op een subtiele manier ontdekken hoe ze echt denken. Als ik zou gaan rondbellen en zou vragen 'discrimineert u mensen met een burn-outverleden?', dan zou ik weinig eerlijke respons krijgen", denkt hij.
Moet je er open over zijn?
Brankele Frank kreeg een burn-out en schreef er een boek over. Zij kreeg zelf niet te maken met discriminatie, maar snapt wel dat het gebeurt. Zelf besloot ze er heel open over te zijn toen ze ging solliciteren. "Ik was heel erg moe en ik had cognitief functionaliteitsverlies: mijn geheugen was niet goed, mijn concentratievermogen was niet zo goed. Op een gegeven moment ging gewoon een soort rolluik voor mijn ogen", vertelt ze.
Door haar eerlijkheid gaf haar werkgever haar ook de ruimte om op haar manier te werken. "Ik ging één keer in de zoveel uur een kwartier wandelen of mediteren." Ook mocht ze de deur van haar kantoor af en toe sluiten, zodat er niemand binnen mocht komen.
Sterkens vraag zich af of open zijn in alle gevallen slim is. "Het is altijd een risico, want je zet jezelf in een schietkraam om discriminatie te ervaren. Het kan je kansen in bepaalde gevallen wel schaden", zegt hij. De voordelen die Frank noemt, snapt hij wel: "Je kunt wel heel authentiek beginnen aan een baan. En je hebt soms bepaalde werkaanpassingen nodig en die zijn misschien moeilijker te verkrijgen als je niet transparant bent over je burn-outverleden."
'Mensen kunnen gewoon goed werken'
Frank vindt dat werkgevers een verantwoordelijkheid hebben om te beseffen dat mensen die ooit een burn-out hadden, prima kwaliteit kunnen leveren. "En mijn ervaring is ook: als mensen op een goede manier integreren, zijn ze hartstikke sterke werknemers. Ze weten vaak hoe ze goed hun energie moeten verdelen. Je ontzegt jezelf als manager heel veel werkkracht als je deze mensen opzijschuift."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.