Economie

Topeconoom Hoogduin: ‘Kabinet moet 20 tot 30 miljard euro bezuinigen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topeconoom Hoogduin: ‘Kabinet moet 20 tot 30 miljard euro bezuinigen’

Het is onvermijdelijk dat het kabinet moet bezuinigen. Dat zegt hoogleraar en econoom Lex Hoogduin in WNL Haagse Lobby. Hij denkt zelfs aan een bedrag van tussen de 20 en 30 miljard euro.

Het ministerie van Financiën is nog bezig om het exacte bedrag te berekenen, maar volgens de Telegraaf heeft het kabinet een gat van ruim 6 miljard op de begroting. Hoogduin denkt dat het werkelijke bedrag hoger uitvalt.

"Dit kabinet is van start gegaan met een doelstelling voor een structureel begrotingstekort van 1,7 procent. Als ik naar de laatste cijfers van het Centraal Planbureau kijk, dan zitten we daar gemiddeld de komende vier jaar minimaal één procentpunt boven." Eén procentpunt staat gelijk aan ongeveer tien miljard euro. "Dat moet je optellen bij de zes miljard die genoemd wordt", zegt Hoogduin.

"Bovendien moet conform de Europese afspraken dat structurele tekort terug naar maximaal één procent. Dan komt er nog eens 7 miljard euro bij", gaat de topeconoom verder. "De totale problematiek is aanmerkelijk groter dan de bedragen die nu genoemd worden, als het kabinet zich aan de eigen doelstellingen wil houden en nog meer als het zich ook aan de Europese afspraken wil houden."

Volgens Hoogduin is ook lastenverzwaring nodig om het gat op de begroting te dichten. "Maar een deel moet zeker bezuinigen zijn." Hij pleit ervoor om bijvoorbeeld geld af te snoepen van het klimaatfonds.

'Coalitieakkoord tegen het licht houden'

Wil het kabinet bezuinigingen voorkomen, dan moeten de coalitiepartijen om tafel om het beleid te herijken. "Dit coalitieakkoord zit niet deugdelijk in elkaar. Men heeft zichzelf extra ruimte toegerekend. Wat nodig is om ervoor te zorgen dat je toch nog eindigt met een ordelijk beleid, is dat het coalitieakkoord in zijn geheel tegen het licht wordt gehouden."

Maar dat zijn de partijen niet van plan, denkt Hoogduin. Daarom rest volgens de econoom niet anders dan bezuinigen.

Gerelateerde podcast

WNL Haagse Lobby

WNL Haagse Lobby

Ster advertentie
Ster advertentie