Economie
KRO-NCRV

Energie-armoede: ongekende prijsstijging van gas en elektra treft vooral arme gezinnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energie-armoede: ongekende prijsstijging van gas en elektra treft vooral arme gezinnen

Dit jaar wordt een ongekende prijsstijging voor elektriciteit en gas verwacht. Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart treft dit met name de mensen met slecht geïsoleerde huizen en een kleine beurs, zo zegt hij bij Spraakmakers. Daardoor kan de energie-armoede toenemen.

Video niet beschikbaar

Hogere energierekening

Miljoenen huishoudens met variabele tarieven wacht een hogere energierekening van soms wel vierhonderd euro per jaar, stellen energievergelijkers. Door deze stijging zal de groep Nederlanders die lijdt aan 'energie-armoede', mensen die meer dan 10 procent van hun inkomen uitgeven aan energie, groter worden. Momenteel gaat het om zo'n half miljoen mensen, zegt Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

"Het telt bij elkaar op. Mensen met een hoger inkomen wonen in beter geïsoleerde huizen. Het verschil tussen de energiekosten van een doorzon- en een doorwaaiwoning zijn substantieel", zegt hij. De mensen die in slecht geïsoleerde sociale woningen wonen, hebben een relatief smalle beurs, maar hoge stookkosten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woningcoöperaties

Zolang de woningcorporaties niet kunnen of willen investeren in beter geïsoleerde woningen, zijn niet alleen het klimaat maar ook de mensen in die woning de dupe, zegt Vliegenthart. "Zij moeten elke maand de gasrekening betalen. Als je er eenmaal woont heb je er zelf last van.” Daarnaast mogen mensen in huurwoningen vaak zelf geen aanpassingen doen.

Formatie

Volgens Vliegenthart is een politieke oplossing noodzakelijk, omdat de opgaven voor de woningcoöperaties de komende jaren al enorm zijn. "Daarom hebben we last van het feit dat de formatie zo lang duurt." Als bijvoorbeeld de verhuurdersheffing beschikbaar komt om bestaande woningen te isoleren, dan help je de huishoudportemonnee van de mensen én de klimaatdoelen denkt Vliegenthart.

Laura Bromet is Tweede Kamerlid van GroenLinks en presenteerde deze week samen met de ChristenUnie, het CDA en andere maatschappelijke partijen het Nationaal Isolatieprogramma. Het doel is om meer (koop)woningen geïsoleerd te krijgen. Dit geldt vooral voor mensen met een koopwoning en een kleine beurs. Luister hier naar het plan:

Video niet beschikbaar

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie