Economie
EO

Rijkste man nóg rijker: Elon Musk krijgt waarschijnlijk bonus van 56 miljard

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijkste man nóg rijker: Elon Musk krijgt waarschijnlijk bonus van 56 miljard

Tesla-baas Elon Musk zou vanavond wel eens 56 miljard dollar rijker kunnen zijn. Om 22.30 uur Nederlandse tijd komen aandeelhouders van Tesla bijeen om te stemmen over een bonussenpakket voor de ceo. "Dat is bijna tien procent van het totale bedrijf", vertelt beursanalist Corné van Zeijl in Geld of je leven.

Bonus van 56 miljard voor Elon Musk: is dat te verdedigen? (13 juni 2024) - Geld of je leven

De monsterbonus kan zo hoog zijn omdat in 2018 de hoogte van de bonus werd gekoppeld aan de hoogte van de aandelen in Tesla. Toen, zes jaar geleden, zat het bedrijf in zwaar weer, maar tegenwoordig gaat het erg goed. "Toen stond de beurskoers ongeveer op twintig dollar en inmiddels is hij tot 410 dollar gestegen", aldus Van Zeijl. "De andere aandeelhouders hadden dat nooit verwacht, maar Musk deed het."

Verschillende aandeelhouders hebben aangekondigd tegen de bonus te stemmen. Pensioenfonds CalPERS bijvoorbeeld, en het Noorse staatsinvesteringsfonds. Onterecht, vindt technologiekenner Ben van der Burg. "Iedereen die aandeelhouder was, heeft hiervan geprofiteerd, dus je moet achteraf niet gaan zeuren", vindt hij.

Gijzeling

Musk was de afgelopen tijd druk het met spreken met aandeelhouders. Dat is bijzonder, zegt Van Zeijl: "Dat is een beetje als God die afdaalt om met normale mensen te spreken. Normaal gesproken doet hij dat echt niet, maar nu wil hij het blijkbaar echt binnenhalen." De markante ceo dreigt zelfs te stoppen als baas als hij het niet krijgt. Een soort gijzeling, vindt Van Zeijl. "Wat is Tesla zonder Musk? De beurskoers zou weer flink dalen", voorspelt hij.

De kans is dan ook vrij groot dat hij het haalt, denkt Van der Burg: "Tja, hij is de beste, dat vindt hij zelf ook belangrijk." Om een beetje gevoel te krijgen met hoeveel geld 56 miljard dollar is: het is iets meer dan het bruto nationaal product van Jordanië. Musk heeft momenteel een vermogen van ongeveer 200 miljard dollar.

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie