Kappers met handen in het haar: '30 procent staat op omvallen'
- Nieuws
- Kappers met handen in het haar: '30 procent staat op omvallen'
Bijna een op de drie kappers in Nederland verwacht te moeten stoppen nu zij coronasteun en uitgestelde belastingen moeten gaan terugbetalen. Dat stelt de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) in het NPO Radio 1-programma Geld of je Leven. "De coronacrisis lijkt bijna vergeten", zegt voorzitter Maurice Crusio, "maar achter de schermen voltrekt zich bij veel ondernemers een stille ramp."
'Duizenden kappers staan op omvallen'
Video niet beschikbaar
Tijdens de coronacrisis werden miljarden uit de kast getrokken om getroffen ondernemers te steunen. Ook mogen ze hun belastingschuld gespreid over vijf jaar aflossen. Toch bestaat er ten onrechte het beeld dat staatssteun ondernemers overeind heeft gehouden, zegt Crusio.
De werkelijkheid is anders, vertelt hij: de overheid heeft met de steunmaatregelen uitsluitend werkgelegenheid overeind gehouden door mee te betalen aan het loon van werknemers. Maar veel werkgevers in het mkb staan zelf niet op de loonlijst. Veel saloneigenaren zijn voor hun eigen inkomen direct afhankelijk van de winst uit hun onderneming, die onder het nulpunt daalde gedurende de 22 weken van de lockdown. Gevolg: vijf maanden lang geen inkomen, loon- en bedrijfskosten die niet of nauwelijks gecompenseerd zijn en een overheid die dat negeert.
"De belastinggelden moeten terugbetaald worden, er moet rente betaald worden. De privéschulden zijn zomaar niet weg. En als je weer wilt investeren, lukt dat niet meer", aldus Crusio.
In Nederland werken 31,000 kappers. Crusio denkt dat 30 procent van de kappers grote problemen krijgt. Zo'n 10.000 kappers kunnen gaan omvallen. Zij moeten per onderneming tussen 30.000 en 80.000 euro aan belasting terugbetalen. Hij vindt dan ook dat de politiek moet erkennen dat bedrijven niet gered zijn door de overheidssteun, maar omdat ze eigen spaargeld hebben ingezet of leningen zijn aangegaan.
'We kunnen niet elk bedrijf helpen'
CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch vindt dat ondernemers soms meer dan vijf jaar de tijd mogen krijgen om de belasting terug te betalen. Maar hij vindt dat de overheid niet elk bedrijf kan helpen. "We moeten eerlijk zijn dat bedrijven soms kunnen omvallen. Anders zijn het geen gezonde bedrijven."
De Kamer debatteert woensdag over de coronasteun.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.