Economie
WNL

CEO van Eneco vreest nóg hogere energierekening: 'Zeer waarschijnlijk dat we ergste nog niet gehad hebben'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CEO van Eneco vreest nóg hogere energierekening: 'Zeer waarschijnlijk dat we ergste nog niet gehad hebben'

CEO van Eneco As Tempelman maakt zich zorgen over een tekort aan gas deze winter. Bovendien kunnen we volgens hem niet uitsluiten dat de energierekening voor consumenten nog “veel verder omhoog” zal gaan, zo zegt hij in het radioprogramma Sven Op 1. De gasprijzen liggen nu al tien keer zo hoog als vorig jaar. Tempelman: “Veel van die kosten zijn nog niet doorberekend in de prijzen voor consumenten, en dat gaat natuurlijk wel gebeuren.”

Hij bereidt zich er op voor dat Rusland Gaspijpleiding Nord Stream 1 definitief gaat deactiveren. Tempelman legt uit dat Europa ongeveer 500 miljard kubieke meter gas per jaar verbruikt, waarvan het continent zelf over zo’n 200 zelf beschikt. Dat betekent dat 60 procent van ons gas geïmporteerd wordt. De helft daarvan komt uit Rusland – voornamelijk via de Nord Stream 1 gaspijpleiding.

Dus als die leveringen uit Rusland wegvallen, creëer je wel een enorm gat, zegt Tempelman. Leidt dat ook tot een energiecrisis? “Die hebben we al in Europa. De betaalbaarheid van de energierekening is écht een probleem aan het worden.” Daar komt nog bij, dat we het ergste “zeer waarschijnlijk” nog niet gehad hebben.

Huishoudens met financiële problemen

Of de gasprijs op termijn weer gaat dalen, is moeilijk te voorspellen, vervolgt hij. “Dat is onder meer afhankelijk van het weer en hoeveel vraag er in China zal zijn.”

Het kabinet heeft afgelopen week 500 euro per maand extra vrijgemaakt voor mensen met een laag inkomen, om zo de gevolgen van de energiecrisis te beperken. Volgens Tempelman heeft het kabinet al goede, generieke stappen gezet: “De energiebelasting is naar beneden gegaan, en sinds 1 juli is de BTW meer dan gehalveerd.” Maar als de situatie verder verslechtert is extra ingrijpen nodig, vindt hij, “met name bij de huishoudens met grote financiële problemen”.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie