Economie
KRO-NCRV

'Belasting voor CO2-uitstoot moet terugvloeien naar het milieu, niet naar het mkb'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Belasting voor CO2-uitstoot moet terugvloeien naar het milieu, niet naar het mkb'

"Ik denk dat heel veel mensen denken: 'het geld wordt nu ingezet voor die middenstand maar als dadelijk de overheid weer geld tekortkomt, dan gaat het misschien naar een ander doel'." Dat zegt Paul Depla, burgemeester van Breda bij Spraakmakers over het extra belasten van online winkelen ten behoeve van de detailhandel.

De ChristenUnie wil een extra belasting op het laten bezorgen van online pakketjes. Op deze manier kunnen volgens de partij de 'bezorggekte', de CO2-uitstoot én onveilige verkeerssituaties worden beperkt. De opbrengst van die belasting zou moeten terugvloeien naar het midden- en kleinbedrijf.

Vandaag bij Stand.nl de stelling: 'Een extra belasting op online bestellingen is een goed idee.'

Depla ziet het belang van de discussie over 'hoe we de vitale binnensteden weer op de kaart zetten', want ook in Breda ziet hij de detailhandel teruglopen. Maar hij twijfelt over de inzet van extra belasting op webshops. Wél pleit Depla voor een bewustwording van het publiek. "Beste mensen, weet dat als u alleen maar bestelt via de webshop, dat we dat winkeltje waar u zo graag naar toe komt ook weleens kwijt kunnen zijn."

'Verschillende doelen lopen door elkaar'

"Ik heb het idee dat hier verschillende doelen door elkaar lopen", zegt Jacco Wielhouwer, hoogleraar Economische Effecten van Belasting en Accounting aan de Vrije Universiteit. Hij benoemt twee elementen in deze discussie. Enerzijds het mkb helpen, anderzijds het terugdringen van CO2-uitstoot omdat we te veel bestellen. Hij vindt het prima dat 'de vervuiler betaalt', maar stelt dat je dan je eerst moet vergelijken of webwinkels slechter zijn voor het milieu dan traditionele winkels openhouden. Bovendien zegt hij: "Als je betaalt voor CO2-uistoot, dan moet dat geld ook terugvloeien naar het milieu, en niet naar het mkb"

'Belast alleen retourzendingen'

"Ik vind die belasting een sympathiek idee, maar ik zou hem willen toespitsen op de retouren", zegt freelancejournalist Jeroen van Bergeijk. Hij werkte voor een reportage 5 weken bij een distributiecentrum van Bol.com en zag daar tienduizenden geretourneerde pakketjes langkomen. Hij hoopt dat als je die retourzendingen belast dit "de mensen een beetje afremt in het veel teveel bestellen. Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Je koopt kleren maar in een paar maten en dan hoop je dat de goeie ertussen zit. En de rest stuur je weer terug."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie