Economie
EO

Ambitie neemt af onder millennials: 'Hebben ze een punt of zijn het verwende aanstellers?'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambitie neemt af onder millennials: 'Hebben ze een punt of zijn het verwende aanstellers?'

Alles uit je carrière halen en veel geld verdienen is niet meer de heilige graal voor veel millennials, merkt loopbaanadviseur en auteur van Het Dertigersdilemma Nienke Wijnants op. "Het grote discussiepunt is altijd: zijn millennials nu verwende aanstellers of hebben ze een punt? Maar als zo’n grote groep ergens mee kampt, dan kun je het maar beter serieus nemen", aldus Wijnants in Geld of je Leven.

Is leven voor je werk nog wel van deze tijd?

Vacatureteksten staan vol met woorden als 'ambitieus', 'gedreven' en 'stressbestendig', terwijl dat helemaal niet is wat millennials aanspreekt, zegt Wijnants. Daar komt bij dat het begrip 'ambitie' door de jaren heen van betekenis is veranderd: "Heb je het over carrière maken? Of bedoel je dat je goed wil zijn in wat je doet?"

Waar leef ik voor?

Voor millennial en freelancer Janneke van der Veer is het duidelijk: "Als ambitie betekent dat je carrière wilt maken, dan is dat niet hoe ik het zie. Ik wil wát ik doe gewoon zo goed mogelijk en met aandacht doen". Maar die levenshouding heeft ze niet altijd gehad. Van jongs af aan wilde Van der Veer namelijk hogerop komen. Ze was goed op weg: haalde een 9,5 voor haar masterscriptie en studeerde cum laude af.

Alleen toen ze eenmaal klaar was, was ze "helemaal kapot" van al het harde werken. "Waar leef ik eigenlijk voor?", vroeg ze zich toen af. Die existentiële vragen hoort loopbaancoach Wijnants ook dagelijks langskomen bij millennials: "Heel veel jonge en vooral succesvolle mensen vragen zich af: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Wat is het nut hiervan?"

Van der Veer, nu freelance communicatiestrateeg, maakte uiteindelijk bewust de keuze om niet alleen voor haar carrière te gaan, om daarmee ook aandacht te kunnen geven aan andere dingen in haar leven: "Ik vind het belangrijk om te laten zien dat niet alles op zelfontwikkeling draait en ik vertrouw erop dat ik op de plek kom waar ik moet zijn als ik het op mijn eigen manier doe."

foto: EO

Nienke Wijnands (m) en Janneke van der Veer (r) met presentator Hans van der Steeg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie