CBS geeft toe: inflatie van 16,8 procent is overschat door de manier van rekenen
- Nieuws
- CBS geeft toe: inflatie van 16,8 procent is overschat door de manier van rekenen
Het CBS voert een nieuwe rekenmethode in waardoor de inflatie ineens een stuk lager uit zal vallen. Economen hebben al langer kritiek op de manier waarop het statistiekbureau de cijfers berekent. In Geld of je Leven geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen toe dat de rekenmethode de huidige inflatie overschat: "Voor veel mensen was de inflatie veel lager dan uit onze cijfers bleek."
Inflatie wordt overschat door rekenmethode CBS
Video niet beschikbaar
Een grote veroorzaker van de inflatie zijn de energieprijzen, vertelt Van Mulligen. Deze stijgen, maar omdat veel mensen een vast energiecontract hebben, voelen ze daar nog niks van in de portemonnee. "We kijken naar de tarieven die de ACM krijgt van energiemaatschappijen", vertelt hij. "Dat zijn de tarieven voor nieuwe klanten, maar heel veel klanten doen helemaal geen overstap, dus die betalen die hogere tarieven helemaal niet."
In de inflatie wordt dit bedrag echter wél meegenomen, vertelt Van Mulligen. "We hebben ze misschien te vroeg meegenomen, maar de meeste mensen zien die prijsstijgingen uiteindelijk wel als hun contract wordt herzien", vertelt hij. Als dat zover is voor de consument, zullen de inflatiecijfers echter weer lager liggen. Prijsstijgingen neem je niet dubbel mee. "Het middelt wel mooi uit", aldus de hoofdeconoom.
Hoogste inflatie van Europa
RaboResearch-econoom Hugo Erken is niet tevreden met de uitleg van Van Mulligen. Nederland steekt met kop en schouders boven de rest van Europa uit qua inflatie. Dat klopt niet, denkt hij. Met zijn collega’s ging hij rekenen: "We zijn gaan kijken naar andere indicatoren, bijvoorbeeld de prijsontwikkeling van de binnenlandse consumptie. Die lag 40 procent lager dan de officiële inflatiestatistieken. Dat is toch een teken aan de wand", denkt hij.
Erken keek ook naar de transactiedata van de Rabobank. Betalen mensenecht bijna 17 procent meer? Nee, ontdekte hij, ook voor energie niet. Hij pleit voor een nauwkeurigere rekenmethode, zeker omdat veel beleid wordt bepaald op basis van de CBS-cijfers.
Van Mulligen voelt ook wel wat voor een nauwkeurigere rekenmethode, maar vindt uiteindelijk wel dat over lange tijd de inflatiecijfers kloppen. "Je wilt eigenlijk dat het iedere maand klopt, maar dat is op dit moment niet te organiseren. Dat is een statistische bijsluiter voor mensen die met deze cijfers werken."
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!