Economie
EO

Inflatie is torenhoog en we komen er niet snel vanaf, zegt Nout Wellink

  1. Nieuwschevron right
  2. Inflatie is torenhoog en we komen er niet snel vanaf, zegt Nout Wellink

De inflatie in Nederland is afgelopen maand tot recordhoogte gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat de inflatie afgelopen maand 5,6 procent was; fors hoger dan de 4,1 procent die in oktober genoteerd werd. Ook in de rest van de EU zijn er hoge inflatiecijfers. Voormalig president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, vertelt in Dit is de Dag dat dit een groot probleem is. "De inflatie is veel meer dan we tot nu toe verwacht hadden."

Video niet beschikbaar

Wellink, die van 1997 tot 2011 president was van DNB, legt uit dat de hoge inflatie de reële bestedingsmogelijkheden van mensen aantast. "Dan denk ik aan de mensen met lage inkomens, minimumlonen, bijstandsgerechtigden, pensioentrekkers. Dit moeten we niet onderschatten."

Lucifer

De oud-bankier is niet van mening dat dit snel voorbij gaat. Ten eerste is de deglobalisering volgens hem een factor, we trekken ons meer in huis terug. Daarnaast streven we naar een CO2-neutrale economie, maar de windmolens die daarvoor gebouwd moeten worden, zullen invloed hebben op onze grondstofprijzen. En tot slot noemt hij de monetaire ontwikkeling die ontzettend ruim is geweest, een reden die hij nooit tegenkomt.

"Als je de stro klaar legt en de benzine eroverheen giet, dan gebeurt er niks. Tot er een lucifer bij gehouden wordt. De potentie voor inflatie is gecreëerd door jarenlang heel ruim monetair beleid."

Gevangenen van ons eigen beleid

Volgens Wellink moet de Europese Centrale Bank wat hem betreft vandaag nog stoppen met opkooprogramma's. En dat is niet het enige. "Van wat je gekocht hebt, loopt de lening af en dan is het plan om dat weer opnieuw uit te geven. Daar moet men ook mee stoppen."

Dat kan een probleem worden voor zuidelijke EU-landen die dan wellicht de rente niet meer kunnen betalen. "Daar zie je in wat moeilijk kwadrant we terecht gekomen zijn", aldus Wellink. "We zijn de gevangenen geworden van ons eigen beleid."

Ster advertentie
Ster advertentie