Economie
EO

Meer hypotheekruimte voor energiezuinige huizen? 'Vooral goed voor de rijken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer hypotheekruimte voor energiezuinige huizen? 'Vooral goed voor de rijken'

Een nieuwe richtlijn zou kopers van energiezuinige huizen 10.000 euro meer hypotheekruimte geven. Klinkt goed, maar het komt vooral ten goede aan rijken. Dat zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis in Geld of je leven.

Wie een zuinig huis wil kopen, mag straks meer lenen

De richtlijn, die nog moet worden goedgekeurd door de Minister van Financiën, betreft kopers van huizen van energielabel A en B. En dat zijn vaak mensen met een hoog inkomen, zegt André de la Porte. "Die kunnen dus meer lenen, hebben een lagere energierekening en betalen vaak ook nog eens een lagere rente, terwijl de groep mensen die dat het meest nodig hebben de mensen zijn met een huis met een laag energielabel. Die moeten ook nog eens investeren om te zorgen dat die energierekening gaat dalen", zegt hij.

Daarnaast is André de la Porte bang dat huizen met een groen energielabel alleen maar duurder worden. "Dat is wat mensen willen hebben en je kunt er ook nog eens meer voor lenen." De energieonzuinige huizen worden waarschijnlijk goedkoper, denkt hij: "Daar moet je meer in investeren, maar ja, dat geld heb je vaak niet."

Huizenmarkteconoom Stefan Groot van RaboResearch is een stuk minder kritisch. "Bij het huidige systeem wordt alleen gekeken naar de hypotheeklasten. Dit beschermt mensen tegen een te hoge hypotheek, maar als ze torenhoge energierekeningen hebben, dan kunnen ze alsnog in de problemen komen", aldus Groot. Hij vergelijkt het energielabel met bijvoorbeeld het BKR-register: als je daarin staat, kun je minder lenen.

Bijlenen

Sommige huizenkopers kiezen ervoor om een bijlening te doen om hun huis te verduurzamen. Dit bedrag gaat in het nieuwe richtlijn omhoog, naar 20.000 euro. Dat is echter geen recht, stelt André de la Porte: "Wij weten uit het verleden dat heel veel hypotheekverstrekkers dat helemaal niet doen."

Ook Groot vindt het niet afdoende: "Als je een huis van energielabel E, F of G naar A of B wil trekken, dan is 20.000 bij lange na niet genoeg."

Wie een duurzaam huis koopt, kan een hogere hypotheek krijgen (28 september 2023) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie