Economie
KRO-NCRV

'We zijn ontzettend dom bezig als we nu niet investeren in sport en bewegen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn ontzettend dom bezig als we nu niet investeren in sport en bewegen'

"Kom op, laten we met elkaar beseffen dat dit nog het laatste stukje is waar mensen elkaar ontmoeten, hoog of laag opgeleid. We zouden er alles aan moeten doen om sportverenigingen de winter te laten doorkomen. Dat is de politieke houding die ik nu mis", zegt PvdA Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis bij Spraakmakers.

Sportclubs vrezen dat ze de winter niet doorkomen door de hoge energiekosten en smeken om extra steun bij de overheid. Minister Helder zegt vooralsnog dat we dit "samen zullen moeten doen" en dat de overheid niet van iedereen de kosten voor 100 procent kan compenseren.

Bij Stand.nl de stelling: 'Het kabinet moet alles op alles zetten om sportverenigingen open te houden.'

'Cement'

Wat we volgens Mohandis nu nodig hebben "is het besef hoeveel mensen in Nederland verbonden zijn aan een vereniging, het laatste stukje cement in een toch al wat polariserende samenleving. Wat is ik mis is dat het kabinet zegt: 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid en doen een duit in het zakje.' Mensen moeten het gevoel hebben dat we samen de schouders eronder gaan zetten."

Het Kamerlid waarschuwt voor de maatschappelijke gevolgen "als we ons hier niet voor gaan inzetten. Ik denk niet dat iedereen doorziet hoeveel ellende we voorkomen zolang al onze kinderen kunnen sporten." Hij vindt het pijnlijk om te zien dat kinderen nu al worden uitgeschreven bij sportclubs.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Er komen allemaal donkere wolken op ons af'

"Wij voelen ons zo eenzaam", zegt Roel Kok, voorzitter van de Hengelose voetbalvereniging ATC’65. "Er komen allemaal donkere wolken op ons af. We hebben te maken met de energieprijzen en de inflatie. We moeten de contributie gaan verhogen. En hoe gaat het straks met onze kantine-inkomsten en met de recessie die op ons afkomt? En houden we nog binding met onze sponsors?"

Sportjournalist Thijs Zonneveld deelt de zorgen van de sportverenigingen en benoemt de vele onderzoeken, "die uitpuilen in de Haagse bureauladen. Die wijzen allemaal op het belang van sport voor preventie, voor betere gezondheid en voor verbinding. Maar elke keer komt het erop neer: wat doe je daar dan mee?"

'Zoek het maar uit in je eigen vrije tijd'

Zonneveld stelt dat de politiek sport ziet als een hobby: zoek het maar uit in je eigen vrije tijd. "Sportclubs worden gedragen door vrijwilligers en paar goedwillende sponsoren, terwijl zij het cement zijn van onze hele maatschappij. Wij zijn ontzettend dom bezig als we nu niet investeren in sport en bewegen." Volgens Zonneveld zijn er maar twee Kamerleden die zich druk maken over de problematiek van de sportclubs. Hij vraagt zich af: "Waar sporten dan de kinderen van die 148 andere Kamerleden?"

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie