Economie
NOS

Hoe kan het dat de verwachte economische klap uitblijft?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het dat de verwachte economische klap uitblijft?

De Nederlandse economie herstelt zich wonderbaarlijk snel. En dat terwijl economen ons maandenlang waarschuwden voor een flinke economische klap. Hoe dat komt legt macro-econoom Jasper Lukkezen uit.

Het wonderbaarlijke herstel van onze economie

Als voornaamste reden noemt hij de overheidssteun en het aantrekken van de buitenlandse handel. In NOS Met het Oog op Morgen: ''de economie veert terug en was nooit stuk.'' Om uit te leggen wat hij daarmee bedoelt blikt hij terug. ''Van tevoren wisten we dat de coronacrisis een gezondheidscrisis is. Om te zorgen dat het geen economische crisis zou worden heeft de

overheid steunpakketten opgesteld.'' Met succes, de economie stond alleen op pauzestand. ''En nu komt hij er hard in en veert terug,'' ziet Lukkezen.

Onnodige bangmakerij?

Economen spraken de afgelopen maanden hun zorgen uit over een toekomstige economische crisis. Ook lieten belangenverenigingen van zich horen. Zij vreesden faillissement voor hun achterban. Zijn we onnodig bangemaakt? Volgens Lukkezen niet. Het uitspreken van de zorgen had namelijk effect: ''Een deel van die waarschuwingen hebben wel degelijk nut gehad. Zoals

steunpakketten vanuit de overheid, en hulp van de centrale Europese bank.'' Zonder die hulp had de economie wel 'stuk' kunnen gaan.

Tientallen miljarden

Tientallen miljarden gaf de overheid uit aan steunpakketten. Waardoor de staatsschuld flink hoger is dan voor de coronacrisis. ''Dat is natuurlijk wel een serieuze zorg, dat we daar teveel geld aan uitgegeven hebben,'' erkent Lukkezen. Al weet hij dat de miljarden niet helemaal terugverdient hoeven te worden zolang de economie blijft groeien. ''Als je hard genoeg groeit en je

schuld groeit niet mee, dan wordt je schuld ten opzichte wat wordt verdient kleiner.'' En zo kan Nederland 'uit de schulden' groeien.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie