Economie
BNNVARA

NOW-steun: ‘Ook de economie moet leren leven met corona’

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. NOW-steun: ‘Ook de economie moet leren leven met corona’

Aanstaande zondag is een belangrijke dag voor veel ondernemers, dan is de deadline voor werkgevers om hun aanvraag om vaststelling van de NOW-subsidie in te dienen. Verslaggever Economie van de Volkskrant, Marieke de Ruiter, schuift aan bij Vroeg! en maakt de balans op na twee jaar overheidssteun en de toekomst hiervan.

Vroeg!

In het begin van de coronacrisis is de NOW-regeling opgetuigd zodat werkgevers tijdens sluiting hun werknemers door kunnen blijven betalen. De Ruiter vertelt dat in het begin van deze crisis hierdoor 2,7 miljoen banen overeind zijn gebleven. Omdat de NOW een voorschot is, moeten werkgevers voor aanstaande zondag hun definitieve omzetverlies doorgeven. Op basis van deze cijfers wordt berekend of werkgevers genoeg of te weinig subsidie hebben ontvangen.

Bedrijven overleven

De NOW-regeling heeft veel banen en bedrijven overeind gehouden. De Ruiter: “Het Centraal Plan Bureau heeft berekend dat deze steun 65- tot 180.000 werklozen heeft gescheeld en er zijn in 20 jaar nog nooit zo weinig faillissementen geweest.” Maar dit is niet alleen goed nieuws volgens De Ruiter. “Veel gezonde maar ook veel zombie bedrijven zijn overeind gebleven. De economische dynamiek is uit de markt gehaald. Er zijn nu absoluut zombiebedrijven die het onder normale omstandigheden niet overleefd zouden hebben.”

Verwacht wordt dat 70% van de bedrijven een deel van de NOW moet terugbetalen. Voor sommigen zal dit probleemloos zijn, maar er zijn bedrijven die het moeilijk gaan krijgen. De Ruiter verwacht coulance vanuit het UWV: “Niemand is erbij gebaat dat alles omvalt na zoveel steun.”

Toekomst NOW

De Ruiter geeft aan dat de NOW een goede kortetermijnoplossing was, maar dat op de lange termijn deze hulp niet meer haalbaar is en dat we, ook als economie, moeten leren leven met corona. “De rekenkamer heeft vorig najaar al gezegd dat de steun over moet naar maatwerk, kijk per ondernemer wat die nodig heeft. Met grote, generieke steun als NOW beschadig je de economie.”

Maar wat gebeurt er als de NOW-regeling stopt? De Ruiter verwacht geen enorme stroom faillissementen, maar wel een lichte toename. “Maar daar is het ook wel tijd voor, dat is normaal in een gezonde economie.” Op dit moment werkt het kabinet aan een duurzame, middellange termijn oplossing voor bedrijfssteun. Daar zijn nog geen voorzetten van bekend, maar De Ruiter verwacht dat in de toekomst corona voor een deel een ondernemersrisico gaat worden: “Er gaat beroep gedaan worden op de ondernemer om zelf iets van het risico te dragen.”


Al met al is De Ruiter positief over de NOW-regeling: “Vooral in de beginperiode, er zijn veel werknemers behouden en er is veel vertrouwen gecreëerd.”

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie