Moet de overheid iedereen compenseren voor stijgende kosten?
- Nieuws
- Moet de overheid iedereen compenseren voor stijgende kosten?
Nu door de oorlog in Oekraïne de kosten voor veel mensen de pan uitrijzen, is een veelgehoorde vraag ‘moet de overheid ons voor alles compenseren?’ Marieke Blom, hoofdeconoom van de ING vindt het breed compenseren geen goed idee, omdat dit ten koste van de schatkist gaat.
Video niet beschikbaar
Als je iedereen wil compenseren dan moet je het volgens Blom gaan lenen van toekomstige generaties. Volgens Blom heeft de schatkist door corona bovendien al een flinke klap heeft gehad, die ook ‘ten koste van toekomstige generaties’ gaat.
'Nederland heeft flink gespaard tijdens de coronacrisis'
Blom wijst erop dat Nederland tijdens de coronacrisis flink heeft gespaard, omdat mensen hun geld niet makkelijk konden uitgeven. Het gaat volgens haar om 80 miljard die Nederlanders gezamenlijk aan extra banktegoeden opbouwden, tijdens corona. “Ongeveer zo’n 10 duizend euro per huishouden gemiddeld.” Ze benoemt hierbij wél dat laagste inkomens hierop een uitzondering vormen. Omdat bij deze groep de inflatie het hardst aan zou komen vindt Blom dat voor hen wel iets gedaan moet worden.
Voor die lage inkomens kun je volgens Blom met een paar honderd euro per jaar al een verschil maken ‘terwijl voor de hogere inkomens, om daar een verschil te maken zou je nog veel meer compensatie moeten doen.’
'Niet alleen de laagste inkomens hebben het zwaar'
Tineke Bulder denkt dat niet alleen de laagste inkomens het zwaar hebben. Zij spreekt over de situatie van haar zus. “Zij is weduwevrouw en ze gaat haar huis verkopen omdat ze het gewoon niet meer kan betalen, terwijl ze een hele lage hypotheek heeft. Het zit in de stookkosten, als je een huis hebt dat niet goed geïsoleerd is en dat wat ouder is, dan waait het de schoorsteen uit.“
Ook Bulders eigen dochter en haar man zijn in de problemen gekomen. Ze legt de nadruk op het feit dat beiden werken. “Goede baan, maar gaan toch hun huis verkopen, met het oog op de toekomst. Je kunt niet meer zeggen ‘die mensen zitten bij de voedselbank, die hebben het arm’”. Bulder denk dat de stille armoede groot is. Het gaat er volgens haar nu om dat de bevolking kan blijven leven.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!