Economie
EO

Financieel onafhankelijk en stoppen met werken? Zo doe je het

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Financieel onafhankelijk en stoppen met werken? Zo doe je het

Financial Independence, Retire Early ('financiële onafhankelijkheid, ga vroeg met pensioen'), daarvoor staat de afkorting FIRE. Deze beweging neemt een vlucht onder twintigers en dertigers. Renée Lamboo is al 10 jaar FIRE-aanhanger: "Ik bespaar op álles wat ik niet belangrijk vind."

Het begon bij Lamboo toen ze een restschuld had van 40.000 euro op haar huis. Toen ze met zuinig leven het gedrag had afbetaald, besloten haar vriend en zij door te gaan: "We keken elkaar aan en dachten: misschien kunnen we zo’n mooie pot geld krijgen dat we – als we zouden willen – konden stoppen met werken?" En zo geschiedde.

Hoe moet je omgaan met geld als je op jonge leeftijd met pensioen wilt?

Video niet beschikbaar

Hoogleraar Arbeidsmarkt, Pensioen en Belasting Bastiaan Starink is best gecharmeerd van het idee van FIRE, maar niet van het 'retire early'-aspect. "Er hangt een zweem omheen dat werken niet leuk is", vindt hij. "Laten we zorgen dat mensen iets gaan doen wat wél leuk is. Daar haal je ook je zelfontplooiing uit", zegt hij. Zelf zou hij het liefst zo laat mogelijk met pensioen gaan.

Zelf is Lamboo op dit moment ook nog helemaal niet van plan om te stoppen met werken, maar ze denkt dat veel mensen werk inderdaad niet leuk vinden. Op Instagram merkt ze dat veel mensen zouden stoppen als het kon. Starink wil mensen aanmoedigen om ontslag te nemen als het werk niet leuk is: nu er zoveel vacatures zijn, kán dat ook, stelt hij. "De arbeidsmarkt is booming! Het is een werknemersmarkt. Ga iets doen wat je écht leuk vindt!"

Financieel onafhankelijk

Lamboo blijft ondertussen doorgaan met 'FIRE' te raken, maar hoe doe je dat? Dit doe je door alles bij elkaar op te tellen wat je per jaar uitgeeft en dat keer 25 te doen, vertelt ze. In haar geval is dat 750.000 euro. Dat lijkt een astronomisch bedrag, maar inmiddels zit ze al bijna op de helft: op 350.000, terwijl ze nog geen 40 is.

Zo’n bedrag kun je, volgens haar, bij elkaar sparen door slim te beleggen en zuinig te leven: "Met verzekeringen en boodschappen ben ik heel kritisch. Ik zou veel duurder kunnen wonen. Ik heb een auto, maar wel een heel oud bakkie. Je moet keuzes durven maken."

Ster advertentie
Ster advertentie