Economie
EO

CEO veevoerbedrijf Agrifirm: vergeet olie, het draait straks om voedsel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CEO veevoerbedrijf Agrifirm: vergeet olie, het draait straks om voedsel

Over twintig jaar draait de wereldeconomie niet langer om olie, maar om voedselproductie. We zullen dan elke hectare nodig hebben om de 9,5 miljard mensen op de aarde te voeden. Dat zegt CEO Dick Hordijk van Agrifirm tegen Jeroen Smit in de podcast Geld of je Leven.

#7 - Hoe voeden we 9 miljard mensen terwijl we ook het klimaat moeten redden? Jeroen Smit spreekt Agrifirm CEO Dick Hordijk (S03) - Geld of je leven

De bestuurder van Agrifirm, een van de grootste veevoerbedrijven van Nederland, vindt dat er bij de discussie over de veestapel te weinig wordt nagedacht over de gevolgen voor de voedselproductie. Over twintig jaar zal de wereldbevolking zijn gegroeid tot boven de negen miljard mensen en zal er minder landbouwgrond beschikbaar zijn, als gevolg van klimaatverandering. Hordijk verwacht dat het daardoor heel ingewikkeld wordt om de hele wereldbevolking van voedsel te voorzien.

OPEC van voedselproducerende landen

Voedsel wordt daarom de olie van de toekomst, voorspelt Hordijk. “Over 20 jaar hebben we geen OPEC meer, maar wel een groep van landen die de export van voedsel coördineert. En uiteraard is de voorzitter Brazilië, die dan veertig procent van de eiwitten wereldwijd produceert.”

Hij verwacht dat mensen dan met verbazing zullen terugkijken naar de huidige discussie over inkrimping van de veestapel. “Voedselproductie is een buitengewoon belangrijke en handige eigenschap van een land.” Wat Hordijk betreft moeten we dus niet te snel onze veestapel reduceren en innovatie als oplossing niet gelijk afschrijven. “Anders moeten wij over twintig jaar uitleggen, dat dit land bewust heeft besloten vijftig procent van de dieren weg te doen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie