Economie

Aantal mensen dat langdurig naar de voedselbank gaat stijgt

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal mensen dat langdurig naar de voedselbank gaat stijgt

Het aantal Nederlanders dat aanklopt bij de voedselbank is in 2019 met 8 procent gestegen. 151.000 mensen maakte gebruik van de voedselpakketten van de voedselbank. Het nieuws over de voedselbanken komt samen met nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. Daaruit blijkt dat het goed gaat met de koopkracht en de economie.

"Het is vooral wrang dat het aantal mensen dat langdurig naar de voedselbank gaat, stijgt", zegt Arjan Vliegenthart van het Nibud in Stax&Toine.

Energierekening en zorgkosten

De voedselbanken houden geen cijfers bij over waarom mensen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Wel horen ze dat het probleem vaak ontstaat door een hoge energierekening, hoge zorgkosten en duur levensonderhoud.

Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, zegt: "Het klopt dat de vaste lasten omhoog zijn gegaan. Mensen met een koophuis profiteren nog van de lage hypotheekrente."

Schaamte

Pien de Ruig, bestuurder van De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, ziet dat de drempel om voor de eerste keer naar de voedselbank te gaan enorm kan zijn. "We willen juist dat mensen komen als ze thuis met honger te maken hebben. Dan mag schaamte geen probleem zijn."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie