Economie

ING onderzocht pintransacties sinds nieuwste coronamaatregelen: 'Duidelijke daling bij alle diensten'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ING onderzocht pintransacties sinds nieuwste coronamaatregelen: 'Duidelijke daling bij alle diensten'

In hoeverre hebben de nieuwste coronamaatregelen effect op de pinstransacties? Dat heeft de ING onderzocht. In het NOS Radio 1 Journaal contact met ING-econoom Marten van Garderen.

"Sinds het ingaan van de strengere coronamaatregelen op 13 november zien we heel duidelijk de pinomzetten dalen. Vooral bij de diensten, dus restaurants, sportclubs, sportkantines, bioscopen, theaters en evenementen. In die sectoren is de impact het grootst", aldus econoom Van Garderen.

Eerder eten

Dat merkt ook horecaondernemer Marije Vos van De Overburen in Amersfoort. In de grote zaak zijn maar twee tafels gevuld. "Dit is het beeld sinds 13 november. Vooral vanwege het thuiswerkadvies. In de omgeving zitten veel grote bedrijven die normaal in grote getalen komen lunchen of borrelen, maar dat is allemaal weggevallen", aldus Vos.

"En omdat we om acht uur dicht moeten, proberen we dinergasten te overtuigen om eerder te komen. En mensen komen gelukkig ook eerder eten, daar zijn we heel blij mee, maar het is zeker niet genoeg. Vorige week 75 procent omzetverlies en ondertussen lopen al mijn kosten gewoon door. Ik wil niet pessimistisch zijn, maar als het zo doorgaan, dat houden we niet vol. De buffer was al op."

Combinatie

Volgens econoom Van Garderen is het een combinatie van "het letterlijke effect van de coronamaatregelen en dat mensen terughoudender zijn. We gaan ook minder op pad, dus bij het ov, parkeren en tanken zien we teruglopende cijfers. De maatregelen hebben dus een brede impact. Bij alle diensten zie je minnen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie