Economie
EO

Koop jij minder vlees als de CO2-uitstoot op je kassabon staat?

  1. Nieuwschevron right
  2. Koop jij minder vlees als de CO2-uitstoot op je kassabon staat?

De Noorse supermarkt Oda bedacht iets om de klant te helpen: de CO2-kassabon. Na het afrekenen kun je gelijk op de kassabon de CO2-uitstoot van je boodschappen zien. En wat merkte die supermarkt: hun klanten kochten minder vlees. Paulien van der Geest van Milieu Centraal en Reint Jan Renes van de Hogeschool Amsterdam noemen het in Dit is de Dag een sympathiek initiatief, maar gaan graag nog verder.

Volgens Van der Geest is zo’n CO2-kassabon een slim idee, want je geeft klanten op die manier meer informatie op een duidelijke manier. Het is erg lastig om de goede keuze te maken in de supermarkt en de CO2-uitstoot vermelden op de bon kan dan helpen: "Je kan dan niet meer zeggen dat je het niet meer weet."

De CO2-uitstoot op je kassabon, leidt dat tot duurzamere keuzes?

Een symbolisch initiatief

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes van de Hogeschool Amsterdam vind het idee sympathiek, maar is sceptisch of het helpt: "Dit soort initiatieven zijn meer symbolisch dan dat je daarmee de verandering teweeg brengt die nodig is." De keuze in de supermarkt, zo stelt hij, wordt niet met het bonnetje gemaakt. Een gunstige prijs, het aanbod en de plaats in de supermarkt spelen een veel grotere rol.

"Je moet van de goede keuze de makkelijke keuze maken", beaamt Van der Geest. Iedereen kan hele goede voornemens hebben, maar in de winkel kijk je waar je zin in hebt, naar de prijs, wat in de aanbieding is, et cetera."

Volgens Van der Geest kan de CO2-uitstoot op de kassabon ook helpen, "maar is het nog makkelijker als die keuze al enigszins voor je gemaakt wordt. Nu is de keuze vaak tussen een slecht, een beter en een goed product, maar eigenlijk zou je willen dat dat slechte product er helemaal niet is."

Numerus fixus

Volgens Renes zou graag zien dat een soort van numerus fixus op een klimaatonvriendelijk consumptiepatroon komt. "Een beetje vlees is zo ontzettend onwenselijk, dat je dat eigenlijk zou moeten inperken." Hij vervolgt: "Er moet zo’n grote verandering komen, dat gaat niet lukken met een bonnetje."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie