Economie
EO

Financieel directeur Kwikfit werd officier van het Leger des Heils: 'Veel mensen denken: is this all?'

  1. Nieuwschevron right
  2. Financieel directeur Kwikfit werd officier van het Leger des Heils: 'Veel mensen denken: is this all?'

Als financieel directeur van autoserviceketen Kwikfit reed hij rond in de dikste wagens. Nu komt Leger des Heils-kapitein Harm Slomp dagelijks op voor mensen in armoede: "Ik heb ontdekt dat bestaansonzekerheid vooral inhoudt dat je in grote stress verkeert", vertelt hij in Geld of je leven.

Harm Slomp van het Leger des Heils: 'Term bestaanszekerheid lijdt aan inflatie'

Als je als directeur van een autoserviceketen ineens besluit te gaan werken voor het Leger des Heils, vergt dat een behoorlijke aanpassing. De prachtige auto's, van het kaliber Porsche en Audi, waarin Leger des Heils-kapitein Harm Slomp gewend was te rijden, pasten niet langer bij zijn nieuwe leefstijl. "Toen ik het parkeerterrein op kwam rijden met mijn mooie auto, voelde ik wel dat die twee werelden niet goed bij elkaar pasten. Voor mij kan dat toch niet samengaan."

Officieren van het Leger des Heils geven hun leven aan God en daar hoort een basic life choice bij, legt Slomp uit. "Voor mij en mijn vrouw was het een grote meerwaarde om onszelf over te geven, daar hoort dan ook bij dat de organisatie ontzorgt. Wij hoeven niet na te denken over hypotheek, dat regelt het Leger des Heils. Wij kunnen als gezin dan weer niet ver op vakantie."

Bestuursonzekerheid

De mensen die aankloppen bij het Leger des Heils verkeren veelal in grote bestaansonzekerheid, een term die politieke partijen deze verkiezingen gretig overnamen. "We zijn blij dat ze het overnamen. Tegelijkertijd lijdt het begrip aan inflatie, omdat iedereen er wat anders mee bedoelt."

Het Leger des Heils doelt vooral op mensen die in stress verkeren door factoren als dreigende dakloosheid, schulden, verslaving, relatieproblematiek en huiselijk geweld. "Of dat ook de definitie is van de formerende partijen, is nog spannend." De overheid heeft zich ten doel gesteld om in 2030 geen dakloosheid meer te hebben in Nederland. "Ik wil zeggen dat dat realistisch is, maar toen we het ondertekenden was het al erg ambitieus. Nu we een jaar verder zijn, is er nog weinig veranderd."

Slomp neemt zijn zakelijke blik uit het bedrijfsleven mee in zijn werk als officier van het Leger des Heils, en ook de contacten met oud-collega’s zijn er nog. "Veel van hen hebben verderop in hun carrière vaak een gevoel van: is this all? Dan willen ze toch bij het Leger des Heils of elders een maatschappelijke taak doen. Ik snap dat gevoel en ben daar zelf ook een getuige van. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet als Leger des Heils-mens iets goeds aan deze wereld heb bijgedragen, terwijl ik een rol ver achter de schermen heb."

Luister hier het gesprek met Harm Slomp - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie