Economie
NOS

Inflatie stijgt naar historische hoogte, hoe komt dat?

  1. Nieuwschevron right
  2. Inflatie stijgt naar historische hoogte, hoe komt dat?

Afgelopen maand kwam de inflatie in Nederland uit op 11,9 procent, blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent dat de gemiddelde prijzen in maart dit jaar bijna 12 procent hoger waren dan een jaar eerder. In NOS Met het Oog op Morgen spraken we met econoom Edin Mujagic over deze stijging.

Veel pijn

Mujagic vindt het nieuws "bizar", vertelt hij in de uitzending: "Het laatste jaar waarin we de prijzen zo hard hebben zien stijgen was 1975, dus dat is echt heel lang geleden. Die bijna 12 procent is schrikbarend hoog. Dat is het hoogste percentage van bijna alle landen die de euro hebben, en doet gewoon in het land bij heel veel mensen heel veel pijn."

Een groot verschil tussen Nederland en de andere eurolanden (die minder hoge inflatiecijfers hebben) is het verschil in compensatie voor stroom en gas, vertelt Mujagic. "Die landen hebben in een eerder stadium maatregelen genomen om huishoudens te compenseren voor de hogere prijzen van stroom en gas. Nederland was daar iets laat mee."

'Geldmoord'

Mujagic heeft inflatie eerder 'geldmoord' genoemd: "Dat is het ook, inflatie betekent simpel dat je minder kunt kopen met je geld. Waarom heb ik het 'geldmoord' genoemd? Inflatie komt niet uit de lucht vallen, dat ontstaat door beleid, waardoor de prijzen kunnen stijgen. En dat beleid komt ook niet uit de lucht vallen, daar wordt over nagedacht, en doorgevoerd. Dus je zou bijna kunnen zeggen dat er met voorbedachte rade beleid is gevoerd, waardoor de prijzen nu stijgen."

Geld bijdrukken

Wat is daar dan misgegaan? "In de kern is het simpel: hoe meer er van is, hoe minder waard het wordt. Goud is duurder dan zilver, want goud is schaarser. De laatste tien, vijftien jaar hebben de centrale banken, de enige instellingen die legaal bij mogen drukken, heel veel geld bijgedrukt. Dat betekent simpelweg: hoe meer er van is, des te minder waard het van wordt."

Dat extra bijdrukken is gebeurd tijdens de financiële crisis. "Omdat de wereldeconomie in 2008 een enorm probleem heeft gehad. Het financiële stelsel is bijna in elkaar gestort. Om dat wankele huis te stutten, is er veel geld bijgedrukt, om dat een beetje af te kopen. Dat is gelukt, maar de prijs die je ervoor betaalt is dat de waarde daalt." Ook de oorlog in Oekraïne is een reden dat de inflatie stijgt, maar: "De inflatie stijgt eigenlijk al sinds de zomer, toen werd er niet gevochten in Oekraïne."

Inflatie stijgt opnieuw naar historische hoogte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie