Binnenland
BNNVARA

Stijgen de huren mee met de inflatie?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijgen de huren mee met de inflatie?

De woningnood is groot. Huurprijzen dreigen de pan uit te rijzen, het stikstofprobleem ettert door, én dan moeten ook nog veel woningen verduurzaamd worden. In De Nieuws BV schuift Martin van Rijn, voorzitter van vereniging van woningcorporaties Aedes, aan om de mogelijke oplossingen van het kabinet en de gemeenten te bespreken.

Het woningbouwprobleem lijkt steeds heviger te worden. Van Rijn zegt dat naast een woningtekort van ruim 300.000 woningen, er ook jarenlange wachtrijen zijn. "En niet alleen de huizenbouw loopt achter, maar ook de verduurzaming van huizen, leefbaarheid en betaalbaarheid vertraging het proces" aldus Van Rijn.

Huurstijging door inflatie

De huren dreigen door de inflatie van 6% ook mee te stijgen. Vandaag stemt de Tweede Kamer voor een motie om de huren minder te laten oplopen. Van Rijn kijkt dubbel naar deze kwestie: "Enerzijds willen corporaties natuurlijk zo veel mogelijk betaalbare woningen aanbieden, maar ook corporaties hebben inkomsten nodig om te investeren."

Maar Van Rijn geeft aan dat de huurstijging van corporaties niet gelijk zal zijn aan de gestegen inflatie van 6%. "Wij denken na over hoe we het kunnen matigen, en dat doen we door een gemiddelde van de inflatiecijfers van het verleden en de toekomst te berekenen. We komen dan uit op 2,3%." Hiermee sluit Van Rijn dus een hoge huurstijging bij de corporaties uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maak meer bouwplannen

Maar alleen een gematigde huurstijging is niet genoeg om de woningproblemen op te lossen. Van Rijn hoopt dat gemeenten meer bouwplannen maken dan dat er direct noodzakelijk zijn. De voorzitter van Aedes legt uit dat er altijd wel plannen afvallen of niet door kunnen gaan: "Dus plan niet voor 100%, maar ook voor 130% of 150%, zo haal je aan het eind van de rit toch die 100%."

Omdat gemeenten zo'n belangrijke rol spelen bij het oplossen van de woningcrisis, roept hij de kiezer op om goed te kijken wat politieke partijen precies willen, bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie