Economie
KRO-NCRV

Nederlandse uitvinder bedacht succesvolle uitvinding met een biertje op het terras

foto: Stefanie van Ulftfoto: Stefanie van Ulft
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse uitvinder bedacht succesvolle uitvinding met een biertje op het terras

Uitvinder en ingenieur Jan van der Tempel bedacht een speciale loopbrug waarmee mensen op zee veilig op hun plaats van bestemming kunnen komen. Met deze uitvinding is hij genomineerd voor een prestigieuze Europese innovatieprijs. En zoals wel vaker met briljanten ideeën, begon ook deze op een bierviltje.

Jan van der Tempel was op een conferentie in Berlijn waar een filmpje getoond werd waarop mensen van een boot op een platform werden geplaatst. “Dat filmpje was een animatie en die klopte niet helemaal, dus daar ontstond wat discussie”, vertelt de ingenieur die gepromoveerd is op draagconstructies voor offshore windturbines aan de TU Delft.

“Daarna zat ik met wat collega’s op het terras met een biertje en dachten we: dat moet toch gemakkelijker kunnen?”, vertelt hij bij Spraakmakers.

Ampelmann

Zijn uitvinding is een groot apparaat met zes bewegende poten dat op een schip wordt gelast. Het apparaat meet de golven en stuurt tegen. “Het idee van de uitvinding is dat het net zo gemakkelijk moet zijn om op een zeeplatform te komen als om de straat over te steken.” Ze vernoemden het product naar het mannetje op de verkeerslichten in Duitsland: Ampelmann.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewezen product

“Innoveren is niet alleen uitvinden”, aldus Van der Tempel. “Het is een uitvinding doen die uiteindelijk succesvol wordt.”

Zijn uitvinding - die bijna 20 jaar geleden op het terras begon - heeft zich ondertussen ruim bewezen. Inmiddels zijn er 65 van dit soort systemen wereldwijd in gebruik en zijn zes miljoen werknemers plus 17 miljoen kilo lading op deze manier van schip naar platform overgezet.

Uitvinden en ondernemen

Voor een idee op een bierviltje echt ontwikkelt kan worden, moet er behoorlijk wat gebeuren. Van der Tempel startte een bedrijf om zijn idee door te ontwikkelen en uiteindelijk te verkopen. “Bedrijven waar we het idee voorlegden waren allemaal enthousiast.” Toch moesten ze zelf een onderneming starten om het product te ontwikkelingen en aan de man te brengen.

Voorheen was ondernemen een beetje een vies woord op de TU, vertelt Van der Tempel. Maar tijden zijn veranderd. “Nu is ondernemerschap binnen de universiteit hot en onderdeel van de opleiding.”

Nominaties

De innovatie van de Nederlander maakt in de categorie industrie kans op de European Inventor Award van het Europees Octrooibureau. Hij moet concurreren met de uitvinding van twee Duitsers die bedachten hoe je CO2 kunt meenemen in de productie van plastic en een Noor die een sprayapparaat bedacht om medicijnen dieper in de neus te sprayen waardoor deze beter worden opgenomen in de bloedbaan.

Stemmen kan nog tot en met komende donderdag op de site van de European Patent Office.

Jan van der Tempel over zijn uitvinding, waarmee hij kans maakt op een Europese Innovatieprijs

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie