Economie
EO

51.000 huishoudens vragen noodsteun aan voor hoge energierekening

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 51.000 huishoudens vragen noodsteun aan voor hoge energierekening

Al 51.000 huishoudens hebben een beroep gedaan op het noodfonds voor energiearmoede, van grote energiebedrijven en het Rijk. Dat vertelt kwartiermaker Lodewijk Asscher in Geld of je Leven. Het grootste deel van de aanvragen is inmiddels goedgekeurd: "Blijkbaar is er een enorme behoefte aan hulp."

Sinds februari is het mogelijk om steun aan te vragen via het Tijdelijk Noodfonds Energie, een initiatief van vier grote energiemaatschappijen en het Rijk. Dit fonds is bedoeld om mensen met een kwetsbare financiële positie uit de brand te helpen en de rekeningen (alsnog) te kunnen betalen.

Zo’n 150.000 mensen hebben de noodfondscheck gedaan om te kijken of zij in aanmerking zouden komen voor steun, zegt Asscher, tevens oud-minister van Sociale Zaken. Dit is het geval voor financieel kwetsbare huishoudens die meer dan 10 tot 13 procent van het inkomen kwijt zijn aan de energierekening.

"Inmiddels zijn er 51.000 aanvragen gedaan waarvan het grootste gedeelte is goedgekeurd", zegt Asscher. "Een deel is nog in behandeling en een kleiner deel is afgekeurd. Dus je ziet dat er na iets meer dan een maand blijkbaar een enorme behoefte is aan hulp."

Veel mensen

Dat is een groot aantal, vindt Asscher. Tegelijk is het volgens hem logisch dat zoveel mensen zich melden: "De energieprijzen zijn in Nederland met 600 procent gestegen. Als je een huis hebt wat niet goed is geïsoleerd of als je om medische redenen veel energie nodig hebt, dan kan je dat gewoon niet betalen."

Voor deze groep mensen hielp het prijsplafond volgens hem niet voldoende. "Het prijsplafond heeft veel mensen geholpen, maar gaat uit van het gemiddelde. Als je in een huis woont dat je gewoon niet warm gestookt krijgt, zelfs als je de kachel dan laag hebt staan, dan ga je daar doorheen. Dat heeft mensen behoorlijk paniek en stress bezorgd."

Rol overheid

Het initiatief is afkomstig van de vier grote energiebedrijven Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall. Voor elke euro die zij inleggen, legt de overheid ook een euro bij. Zo is er nu 24,5 miljoen door energiemaatschappijen ingelegd, wat het Rijk heeft aangevuld tot 49 miljoen.

Dat de overheid hierin bijspringt, is ondanks de grote winst van energiemaatschappijen, niet meer dan logisch, vindt Asscher. "Want als mensen eenmaal in de geldproblemen komen, haal ze er dan nog maar eens uit. Als je nagaat dat er voor het prijsplafond vele miljarden worden gebruikt om mensen te steunen die het misschien helemaal niet zo hard nodig hebben, is deze investering logischer. Want het komt precies bij de mensen die het niet redden."

Betalingsregelingen

Daniël is één van de mensen die het noodfonds aanschreef. Hij is alleenstaand en heeft door zijn uitkering een minimuminkomen, vertelt hij. "Ik moest in totaal duizend euro betalen, ik was continu betalingsregelingen aan het treffen en had moeite om mijn eten te betalen."

Tot zijn geluk hoorde hij twee dagen geleden dat hij het hele bedrag terugkrijgt. "Ik was blij en opgelucht."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie