Binnenland
MAX

Meer ouderen lijden kou uit angst voor de energierekening

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer ouderen lijden kou uit angst voor de energierekening

Ziekenhuizen zien deze winter veel meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp binnenkomen. Ze hebben de kachel laag of zelfs helemaal uitgezet om energie te besparen, zegt de voorzitter van seniorenorganisatie KBO-PCOB in Villa VdB.

"Vooral tachtigplussers die in slecht geïsoleerde huizen wonen maken zich ontzettend druk over hoe hoog de energierekening zal zijn. Ze slaan daarin soms echt een beetje door", vertelt Ingrid Rep van seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Ze zetten de kachel helemaal uit en gaan vroeg naar bed. Als ze in een groter huis wonen gaan ze bij een klein elektrisch kacheltje zitten en draaien verder alle radiatoren uit. We horen van ouderen dat ze allerlei lagen kleding aandoen en thermo-ondergoed dragen. De warme kruik wordt ook weer uit de kast gehaald."

'Ze hebben weinig door'

Vóór corona kwam het gemiddeld eens keer per week voor dat een oudere onderkoeld in het ziekenhuis belandde. Nu is het dagelijkse praktijk, zegt Rep. "Het gaat vaak om oudere mensen met een beperkt sociaal netwerk. Die komen minder vaak buiten en hebben zelf niet in de gaten dat er iets met hun gezondheid aan het gebeuren is." Volgens thermofysioloog Hein Daanen zijn ouderen extra kwetsbaar in de kou: "Het oudere lichaam kan warmte minder goed vasthouden. Ook nemen oudere mensen de kou minder goed waar. Ze voelen niet dat ze kouder worden. Als je onderkoeld raakt wordt je bloed stroperiger waardoor de kans op verstopping van bloedvaten groter wordt."

Niet in beeld

Het maakt het extra lastig dat er een grote groep ouderen is die niet in beeld is bij hulpverleners. "Mensen worden geacht zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dit is de schaduwzijde ervan. Wij proberen mensen vooral inzicht te geven in hun energiesituatie. Regelmatig blijkt achteraf dat ouderen geld terugkrijgen in plaats van bij moeten betalen. Dan heb je voor niks in de kou gezeten", aldus Ingrid Rep van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie