Economie
EO

Vakbonden zetten ondanks gedaalde inflatie nog steeds hoog in bij nieuwe cao's

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakbonden zetten ondanks gedaalde inflatie nog steeds hoog in bij nieuwe cao's

De inflatie is het afgelopen jaar flink gedaald, maar vakbonden zetten nog steeds in op stevige loonsverhogingen. Wordt ook 2024 een jaar vol flinke loonsverhogingen? Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN hoopt van niet: “Het is de vraag of bedrijven dit kunnen dragen”, zegt hij in Geld of je Leven.

Vorig jaar braken de loonstijgingen records, dit jaar weer?

Veel cao-onderhandelingen staan weer op het punt van beginnen. Zo begonnen dinsdag de onderhandelingen over de CAO in de schoonmaakbranche. Vakbonden zetten nog steeds in op stevige loonsverhogingen, ook al is de inflatie inmiddels flink gedaald. In 2022 was deze nog 10 procent, het afgelopen jaar was dit 3,8 procent.

Reparaties

Zo zet vakbond CNV bij nieuwe onderhandelingen in op loonsverhogingen tussen de 5 en 10 procent, zegt voorzitter Piet Fortuin. "Daarbij kijken we of de inflatie al een keer is gedekt en hoe het bedrijf ervoor staat. De reparatie heeft nog niet in elke sector plaatsgevonden. Waar dat niet het geval is, is achterstand in koopkracht en daar leggen wij nog steeds een hoge loonvraag neer."

Afgelopen jaar stegen de lonen flink: 6,1 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit had te maken met de enorm hoge inflatie. "In historisch opzicht waren deze loonstijgingen enorm hoog”, zegt Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN. “De grote vraag is of bedrijven dat kunnen dragen."

Schoonmaaksector

Deze week begonnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de schoonmaakbranche. CNV eist liefst 14 procent loonsverhoging in twee jaar tijd. Dat heeft te maken met het feit dat vakbonden en werkgeversorganisaties eerder al overeen waren gekomen dat schoonmakers minstens 120 procent van het minimumloon zouden moeten verdienen, zegt Fortuin.

Maar vanwege de hoge inflatie werd het minimumloon fors opgehoogd: "Door twee keer zeven procent te vragen komen we weer op het niveau van 120 procent uit en is de sector weer concurrerend op de arbeidsmarkt."

Het nieuwe normaal

De looneisen van de vakbonden zijn al wel aan het zakken, zegt Fortuin. "We komen van boven de 8 procent en zitten nu rond de 6 a 6,5 procent. We kijken goed of er al eens inflatiecorrectie is geweest en wat bij het bedrijf past. Zo moet de metaalsector nog flink gecorrigeerd worden. Maar ik zie op dit moment ook contracten voorbij komen met 4 procent loonsverhoging."

Ook Van der Velde ziet de percentages in loonafspraken duidelijk dalen. Maar gerustgesteld is hij nog niet: "We moeten ook niet vergeten dat bijvoorbeeld de metaalsector ook met het buitenland concurreert. Hun concurrentievermogen kan omlaag gaan. Je moet als Nederland ervoor zorgen dat je ook in de toekomst goede banen hebt voor de volgende generaties. Het fundament daarvoor wordt nu gelegd."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie