Economie
EO

Een eigen huis, een plek onder de zon? 'Starters zijn moedeloos'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een eigen huis, een plek onder de zon? 'Starters zijn moedeloos'

De huizenmarkt is nog altijd in de overdrive. Er werden afgelopen jaar minder huizen verkocht en de gemiddelde prijsstijging was 20 procent, vooral buiten de randstad. "Er is in de startersprijsklasse moeheid ontstaan. Starters denken: ik ga er niet meer aan beginnen", zegt Lana Gerssen van NVM Makelaars in Geld of je Leven.

Wooncrisis duurt voort: huizen duurder, schaarser en minder vaak verkocht

Gerssen, die voorzitter is van de Vakgroep Wonen bij NVM, hoort bij makelaars dat er minder bezichtigingen en biedingen zijn, maar dat er nog steeds minder huizen zijn dan biedingen. Met name starters haken dus af, omdat ze het niet kunnen betalen. "Mensen stoten een paar keer hun neus, worden elke keer overboden, en denken: ik kan hier niet meer aan meedoen."

Meer huizen

De makelaar snapt dat starters er 'moedeloos van worden'. De enige oplossing volgens Gerssen: meer huizen bouwen. "Die mensen gaan niet van de woningmarkt af, maar ze wachten op betere tijden. Die vraag blijft onverminderd groot. Er zijn veel meer kopers voor een huis dan dat je kunt verkopen."

Het nieuwe kabinet is van plan om 100.000 woningen per jaar te bouwen. Gerssen hoopt dat daarmee aan de vraag kan worden voldaan. Eerder werden in Geld of je Leven vier manieren genoeg om de woningmarkt te verbeteren. Benieuwd? Lees ze hieronder.

Ster advertentie
Ster advertentie