Economie
WNL

Werkgeversvoorvrouw Thijssen: 'FNV kan fluiten naar twaalf procent loonsverhoging'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkgeversvoorvrouw Thijssen: 'FNV kan fluiten naar twaalf procent loonsverhoging'

De looneis van vakbeweging FNV is bij de werkgevers met hoongelach ontvangen. Voorman Tuur Elzinga wil dat de lonen van werknemers meestijgen met de inflatie. In de praktijk betekent dat momenteel een stijging van zo’n twaalf procent. Werkgeversclub VNO-NCW noemt die eis bij monde van voorzitter Ingrid Thijssen "absurd".

Volgens haar is het effectiever om werknemers via een demping van de energierekening te compenseren. "Een paar procent loonsverhoging levert je een paar tientjes per maand extra op, terwijl compensatie op je energierekening over honderden euro’s gaat." Thijssen bevestigt dan ook tegenover Sven Kockelmann dat de vakbond kan fluiten naar een loonsverhoging van twaalf procent.

Thijssen juicht het aanstaande prijsplafond op de energierekening van huishoudens toe. Volgens de voorvrouw van VNO-NCW is het kabinet "net op tijd wakker geworden". Dat de plannen pas op Prinsjesdag gepresenteerd worden en niet enkele maanden eerder, ligt aan de "complexiteit van de situatie", aldus Thijssen. "Maar had ik dit graag eerder gezien? Jazeker."

VNO-NCW onderhandelde tot op de dag van vandaag met het kabinet om ook energiecompensatie voor het bedrijfsleven te realiseren. Een concreet plan ligt er nog niet voor de ondernemers, maar Thijssen heeft vertrouwen in de goede afloop. "De overleggen zijn constructief, maar ik kan er verder niets over zeggen. Maar wij verwachten echt dat er nog wel wat gaat komen voor het MKB en de energie-intensieve bedrijven."

Ingrid Thijssen Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW (20 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie