Binnenland
WNL

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof: looneis FNV 'gigantisch stom'

foto: ANPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof: looneis FNV 'gigantisch stom'

MKB-Nederland voorman Jacco Vonhof heeft vol ongeloof gereageerd op de looneis die vakbond FNV vanmiddag opperde. “Dat er iets aan de lonen moet gebeuren begrijpen wij, maar alles bij elkaar optellen en dat in een looneis gooien vinden wij gigantisch stom,” aldus Vonhof in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De MKB-voorman was in het programma te gast om te reageren op de uitgelekte koopkrachtplannen van het kabinet in aanloop naar Prinsjesdag. Vonhof reageerde op de vakbond FNV, die eerder vandaag eiste dat in elke cao een inflatiecorrectie moet plaatsvinden, hetgeen vermoedelijk een looneis van 12 procent betekent. Volgens Vonhof een slechte eis: “Wij zeggen al vanaf het begin: er moet een duidelijke scheiding komen tussen energie-inflatie en gewone inflatie. Kijk bij die energie-inflatie naar maatregelen van de overheid, en bij de gewone inflatie naar werkgevers. Maar alles bij elkaar optellen gigantisch stom.”

Nout Wellink

Ook oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is negatief over de looneis. “Dat is een verkeerde aanpak. De centrale banken doen op dit moment alles wat ze kunnen doen, maar het intomen van de inflatie gaat veel langer duren dan we nu denken. De inflatie aanpakken door de lonen met 12 procent te laten stijgen is niet de oplossing,” aldus Wellink.

Nout Wellink, Jacco Vonhof, Tuur Elzinga (19 september 2022) - WNL Haagse Lobby

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie