Economie
KRO-NCRV

'Veel sportverenigingen zijn technisch al failliet, maar weten dit nog niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel sportverenigingen zijn technisch al failliet, maar weten dit nog niet'

"Ik hoor van clubs die geen ballen meer kunnen kopen of waar kinderen niet meer mogen douchen", zegt Daniel Klijn, bestuurder bij het Register voor Verenigingsbestuurders bij Spraakmakers over de financiële
problemen van sportverenigingen.

Moet de overheid sportclubs helpen met het betalen van de energierekening? Want het is essentieel dat we gezond leven en voldoende bewegen. Of kun je als overheid nou eenmaal niet alle financiële gaten vullen? Volgens minister Conny Helder is de ruimte er simpelweg niet om de sportclubs te steunen. Ondertussen krijgen mensen die het financieel goed hebben wel twee keer 190 euro energiecompensatie. Ook MKB'ers die veel energie verbruiken - zoals bakkers en sauna's - krijgen steun.

Bij Stand.nl vandaag de stelling: 'Het kabinet maakt verkeerde keuzes bij het geven van energiesteun'

"Gemiddeld melden zich bij ons zeven tot acht sportverenigingen per uur, omdat ze zich ernstige zorgen maken", stelt Klijn, die denkt dat de situatie van de clubs ernstiger is dan ze zich realiseren. "Ik denk dat veel verenigingen technisch al failliet zijn, maar dat ze het alleen nog niet weten."

'Een beetje kil'

Klijn vindt dat de overheid meer moet doen om de sportverenigingen te helpen. "Ik vind het een beetje kil allemaal. Ook in het sportdebat. Het gaat alleen over geld, maar het moet ook over mensen gaan. In het regeerakkoord staat dat de overheid de sportclubs gaan helpen bij het 'aan het sporten krijgen van Nederland'. Maar dat zie ik hierin niet gebeuren."

De bestuurder stelt dat veel overheidsbeleid juist leunt op sportverenigingen. "Gezondheidsbeleid, sociaal beleid, onderwijs en zelfs het ministerie van Justitie doet zaken met sportclubs." Hij denkt dat de rekening die we straks gaan betalen voor alle schade voor de sportclubs ,straks vele malen hoger wordt dan "de kleine investering die je zou moeten doen om die clubs overeind te houden."

'Kinderen mogen niet meer douchen'

Klijn geeft aan dat een vereniging niet van de ene op de andere dag failliet gaat. "Daar gaat een heel naar en lastig proces aan vooraf. Het begint met leden die opzeggen en de kwaliteit van dienstverlening gaat achteruit. Ik hoor al van clubs die geen ballen meer kunnen kopen of waar kinderen niet meer mogen douchen. Op een goed moment kunnen ze de rekeningen niet meer betalen. Dan duurt het misschien nog wel een jaar voor de incassobureaus voor de deur staan."

Toch lijkt er ook positief nieuws voor de verenigingen te zijn vanuit verschillende gemeentes, want Klijn zegt nu veel telefoontjes van wethouders te ontvangen met de vraag of hij kan aangeven welke verenigingen kampen met serieuze problemen. "Ik doe dit werk vrijwillig en vind het een beetje gek dat een vrijwilliger moet aangeven welke clubs in Nederland op omvallen staan. Maar ik krijg uit grotere gemeentes signalen dat daar nu beleid gemaakt gaat worden om een goede inventarisatie te maken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie