Binnenland
KRO-NCRV

Idee De Jonge om bezwaarprocedure in te korten 'niet goed voor het recht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Idee De Jonge om bezwaarprocedure in te korten 'niet goed voor het recht'

Om sneller huizen te kunnen bouwen wil minister De Jonge bezwaarprocedures inperken. Bezwaar maken moet volgens De Jonge mogelijk blijven, maar het hoger beroep gaat eruit, als het aan hem ligt. Geen goed idee, vindt jurist Rutger van der Meer. "Juist de fase van hoger beroep is het ultieme moment waarop nog fundamenteel naar een zaak gekeken kan worden. Dat schrappen zou niet goed zijn voor het recht", zegt hij bij Spraakmakers.

Korenwolven, de Hedwigepolder, de wegverbreding bij Amelisweerd en de zandhagedis rond Circuit Zandvoort. Moeten we trots zijn dat we leven in een land waar bezwaren van burgers serieus worden genomen, of zijn we doorgeslagen?

Voor luisteraar mevrouw Kiki uit Groningen is het belangrijk geweest dat alle beroepsmogelijkheden er waren, omdat dat uiteindelijk tot haar gelijk heeft geleid. Er ontstond door deze 'boombeschermvrouwe van Groningen' zelf een 'Mevrouw Kiki-criterium':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

's Nachts in de bosjes om vleermuis te spotten

Pieter Roos, van hockeyclub de Kraaien, maakt de bezwaarscultuur mee vanuit de andere kant. Als sinds 2012 is Roos bezig met een verhuizing van de hockeyclub naar een andere plek, die beter bereikbaar is. "Er zijn bezwaren ingediend en die worden nu allemaal stuk voor stuk behandeld. Met als gevolg dat wij een enorme vertraging oplopen in onze verhuizing en ook niet weten waar we aan toe zijn."

Er hebben zelf 's nachts mensen in de bosjes geleden, vertelt Roos. "Om te kijken of er een bepaald soort vleermuis voorbij vloog. Het onderzoeksbureau zegt dat die daar niet vliegt maar de bezwaarmakers zeggen dat die er wel vliegt."

Capaciteitsprobleem

Rutger van der Meer, jurist bestuurs- en omgevingsrecht, zegt zijn cliënten vaak te moeten vertellen dat ze geduld moeten hebben. "Je moet eigenlijk hoe dan ook door die fase van bezwaar en beroep heen om uiteindelijk tot je recht te kunnen komen." Volgens hem wordt er vaak wel gekeken naar de motivering in een bezwaar maar dat het weinig komt tot een fundamentele aanpassing. "Dat maakt dat procedures inderdaad vaak lang moeten duren."

Wat vindt Van der Meer van het idee van Hugo de Jonge om het hoger beroep te schrappen? "Ik zit vaak langer te wachten op de datum van een zitting dan op de datum van de uitspraak", verzucht de jurist. "Een groot gedeelte van die procedure tijd gaat verloren in het proces van het inplannen van zittingen. En dat heeft alles met capaciteitsprobleem te maken. In die context denk ik dat het beter zou zijn om een derde kamer te installeren die met dit type van ruimtelijke procedures actief is en daar voldoende capaciteit in creëert."

Dit zou beter zijn dan een fase uit het proces schrappen, vindt de jurist. "Juist de fase van hoger beroep is het ultieme moment waarop nog fundamenteel naar een zaak gekeken kan worden. Dat schrappen zou niet goed zijn voor het recht."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie