Binnenland
EO

4 manieren waarop de commissie STOER de woningbouw wil versnellen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 4 manieren waarop de commissie STOER de woningbouw wil versnellen

Morgen presenteert de commissie STOER ('Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving') een advies om de woningbouw te versnellen. In Dit is de Dag gaf voorzitter Friso de Zeeuw alvast een voorproefje.

1. Minder hoge plafonds

Nederlandse plafonds zijn hoog, vertelt De Zeeuw. Veel hoger dan het Europees gemiddelde. En dat kost geld, want je hebt meer materiaal nodig en kunt flats minder hoog maken. Als de platfondregels iets minder streng zijn, kun je veel sneller bouwen, zegt hij. "Vooral voor sociale huurwoningen zijn de kosten heel erg van belang. Als we die een beetje kunnen dimmen met behoud van veiligheid en comfort, moeten we dat doen."

Hij merkt dat veel mensen het hier niet mee eens zijn. "Hele volksstammen gaan hiervan over de rooie. Alsof we terug naar de hunebedden gaan. Terwijl we gewoon naar het Europees gemiddelde willen."

2. Minder parkeerplaatsen

Nederland kent veel parkeerplaatsen, ook in gebieden waar ze eigenlijk helemaal niet nodig zijn, zegt De Zeeuw. "We adviseren om in stationsgebieden de parkeernorm te verlagen. Die mensen hebben een alternatief", zegt hij. "Gebruik die ruimte rond stations voor wonen en niet voor die dure parkeerplaatsen." Hij merkt dat de politiek daar niet zo’n zin in heeft. "Auto’s zijn toch een beetje een heilige koe."

3. Wees minder streng in bodem- en waterkwaliteit

Natuurlijk is de kwaliteit van de bodem en ons grondwater belangrijk, vindt De Zeeuw, maar slaan we niet een béétje door? In Doetinchem moest een bouwproject stil worden gelegd omdat er PFAS in het water zat. "Het was één miljardste gram per liter. Het moest worden gezuiverd en het kostte een miljoen", vertelt hij.

4. Geen rechterlijke uitspraken meer

Veel bouwprojecten komen stil te liggen omdat mensen bezwaar aantekenen. Als bezwaarmakers geen gelijk krijgen, kunnen ze in beroep gaan bij de rechter en uiteindelijk bij de Raad van State. Dat kan veel korter, zegt De Zeeuw: hij wil de rechter ertussenuit halen en mensen direct naar de Raad van State laten gaan. "Veel uitkomsten zijn voorspelbaar. Verlies van uitzicht wordt doorgaans altijd afgewezen", vertelt hij. Volgens hem kan dit tot twee jaar tijdswinst opleveren, ook als gemeenten en de Raad van State flink doorwerken.

Dit laatste punt wordt overigens omarmd door de politiek. Wat er met de andere plannen zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie