Economie
WNL

Diederik Samsom roept Rutte op: 'Kom uit de loopgraven en werk mee aan een Europese oplossing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Samsom roept Rutte op: 'Kom uit de loopgraven en werk mee aan een Europese oplossing'

Europa moet meer besparen en gezamenlijk gas in gaan kopen. Dat stelde Diederik Samsom, de kabinetschef van Frans Timmermans, vanmorgen in Sven op 1. Samsom verwacht dat er binnenkort – en misschien zelfs al vanmiddag – een aanzet tot een besluit van gezamenlijke inkoop komt. "Wij zijn er klaar voor als Europese Commissie en dan kun je dus inderdaad marktmacht creëren, want je bent natuurlijk als Europa wel de grootste gasconsument ter wereld", zegt Samsom.

Nederland ligt dwars

Volgens de topambtenaar zouden een aantal Europese landen, waaronder Nederland, hiervoor wel meer moeten meewerken aan een Europese oplossing. In een WNL-special van Op1 zei Rutte hierover eerder deze week: "Nederland ligt niet dwars, maar we zeggen: 'Pas nou op in een gasmarkt die uiterst complex is en waarin je met duizenden aanbieders te maken hebt.' Wij zijn bereid alle expertise die we in huis hebben te delen met de rest van de EU, maar je moet met gezamenlijk inkopen zeker weten dat het meerwaarde heeft. We zijn niet principieel tegen, maar we willen zeker weten dat het werkt en meerwaarde heeft. Als dat zo is, dan gaan we echt niet dwarsliggen."

Volgens Samsom is het 'gewoon een feit' dat Nederland op dit moment nog dwarsligt. Hij ziet meer redenen om samen te werken dan om dwars te liggen en doet dan ook de oproep aan Rutte. "Kom uit de loopgraven en werk mee aan een Europese oplossing."

Europees prijsplafond

Op vrijdagochtend vergaderen de Europese energieministers onder meer over een Europees prijsplafond. De Europese Commissie is hier wel voorstander van, aldus Samsom, maar onder twee voorwaarden: meer besparing en gezamenlijke inkoop. Als hier niet aan wordt voldaan, is het voorstel gratuit.

Hij erkent ook dat er risico’s zijn bij het instellen van een Europees prijsplafond. "Je loopt het risico dat je minder gas aangevoerd krijgt." Dit risico kunnen lidstaten volgens Samsom wel aan, maar alleen als er minder wordt gebruikt. Het is volgens de kabinetschef van Frans Timmermans dus essentieel dat de lidstaten minder gas en energie gaan gebruiken.

Voorlopige deal

De Europese energieministers presenteerden vrijdagochtend al een voorlopige deal met maatregelen als verplichte bezuinigingen op het elektriciteitsverbruik in de lidstaten. Samsom denkt dat dit pas het begin is. "We zullen nog strengere maatregelen moeten nemen om de vraag naar energie omlaag te brengen", besluit hij.

Luister naar de podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie