Economie
EO

Wie zit er nu eigenlijk te wachten op die digitale euro? 'Het is net de chipknip'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zit er nu eigenlijk te wachten op die digitale euro? 'Het is net de chipknip'

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt nog steeds aan de digitale euro en de Europese Commissie komt deze week met een aantal voorstellen over hoe dit eruit gaat zien. De Tweede Kamer gaf de financiële experts van de politieke tegenpolen VVD en SP de opdracht om een rapport te schrijven over de vraag wie nu eigenlijk zit te wachten op deze digitale euro. In Nederland lijkt die animo niet hoog…

Is er in Nederland behoefte aan een digitale euro? (26 juni 2022) - Geld of je leven

Digitaal geld bestaat natuurlijk al, bijvoorbeeld op je bankrekening. Dit geld is in beheer bij de bank, een private partij. Dit staat in contrast met contant geld, wat buiten de bank omgaat. De ECB wil ook een digitale munt maken die buiten de banken omgaat.

Chipknip

In Nederland verwacht VVD-Kamerlid en rapporteur Eelco Heinen niet dat het een enorme vlucht zal nemen. In ons land is digitaal betalen immers al vrij makkelijk, met services als iDeal. De digitale euro lijkt volgens het Kamerlid aan de chipknip. "Daar zat niemand op te wachten", zegt Heinen in Geld of je leven.

Dit betekent echter niet dat de digitale euro dan maar niet moet worden ingesteld, vindt hij: "De financiële innovatie gaat zo ontzettend snel, dat je dit product moet hebben." Hij wijst op de populariteit van cryptomunten: blijkbaar is er behoefte aan een digitale vorm van geld en de digitale euro kan een veilig, gereguleerd alternatief bieden. Voor online aankopen uit het buitenland kan het ook fijn zijn, want dan heb je geen creditcard meer nodig, zoals nu vaak wel het geval is.

In de maatschappij heersen veel zorgen over de digitale euro, merkt Heinen. Ook op de app van NPO Radio 1 stroomden tijdens het gesprek de kritische vragen en -opmerkingen binnen. Heinen: "Dan moet je denken aan transacties die gevolgd kunnen worden of dat een munt programmeerbaar kan worden, dus dat een overheid kan bepalen waar je het geld aan het uitgeeft. China is daarmee aan het experimenteren, maar het is ondenkbaar dat dit gebeurt in een liberale democratie", stelt hij. Veel Europese landen, waaronder Nederland, verzetten zich hiertegen, benadrukt het Kamerlid.

Grote bedragen

Econoom Rens van Tilburg, verbonden aan het Sustainable Finance Lab ziet nog een ander voordeel van de digitale euro: de banken in het gareel houden. "In de financiële crisis van 2008 moesten de banken worden gered, omdat we anders niet meer bij ons geld zouden kunnen. De digitale euro biedt de mogelijkheid om iedereen een alternatief te bieden, waardoor het banken op een ander spoor kan zetten", stelt hij. Hiervoor moeten er wel grote bedragen in de digitale euro-wallet worden gezeten, zegt hij, maar dat is in tegenstelling tot wat de ECB wil.

Belangrijke week voor de digitale euro

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie