Economie
EO

VNO-NCW verrast over snelheid terugtrekking Shell uit Rusland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNO-NCW verrast over snelheid terugtrekking Shell uit Rusland

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen is verrast dat Shell maandag besloot om Rusland te verlaten. "De snelheid heeft me zeker verrast", zei ze in Geld of je Leven.

Thijssen heeft begrip voor de keuze van Shell: "Ze hebben echt gezegd: we willen met name geen partner meer zijn van staatsbedrijven. Dan richt je je echt op het regime van Poetin. Dat is wat de Nederlandse en Brusselse politiek ook wil doen: het regime pakken", aldus Thijssen.

Ingrid Thijssen (VNO-NCW) was verrast door snelle terugtrekking Shell

Thijssen heeft het druk, vertelt ze in Geld of je Leven. Veel bedrijven worden geraakt door de oorlog in Oekraïne. "De telefoon staat roodgloeiend", vertelt ze. "De stemming is bezorgd, is er veel onzekerheid en onduidelijkheid. Wat zijn die sancties? Wat valt daaronder?"

Steun aan sancties

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zitten ongeveer 400 Nederlandse bedrijven in Rusland. Het aantal bedrijven dat handelt met Russische bedrijven is nog hoger: zo’n 1000. Deze bedrijven moeten hun handel nu elders slijten. Dit kan een boel inkomen schelen, maar de meeste bedrijven steunen toch de sancties, vertelt Thijssen: "Het Nederlandse bedrijfsleven staat er volledig achter. Poetin moet gestopt worden."

Maar zomaar weggaan is niet altijd even makkelijk, zegt ze. "Je zult daar maar een fabriek hebben waar je al met honderden mensen werkt, dan heb je daar ook een verantwoordelijkheid voor. Of als je de Russische gezondheidszorg helpt. Dan zijn er ook andere morele afwegingen", stelt ze.

Rusland probeert nu zelfs bedrijven tegen te houden door een verbod op de verkoop van Russische bezettingen. Nederlandse ondernemers zouden dan strafrechtelijk vervolgd kunnen worden door Rusland. "Dat verandert de afwegingen óók weer..." aldus Thijssen.

Pestpokken

Ondernemers met vragen kunnen terecht bij de RVO, die een speciaal loket voor sanctievragen opende. Daar kwamen al meer dan 100 bezorgde ondernemers op af met vragen, vertelt Tjerk Opmeer, directeur internationale zaken bij de RVO. Thijssen waardeert de hulp die ondernemers krijgen van de RVO en de rest van de overheid: "Ze werken zich echt de pestpokken", aldus de voorvrouw.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie