Economie
NOS

"Mantelzorgers ondersteunen loont"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. "Mantelzorgers ondersteunen loont"

Mantelzorgers werken voor niks, maar dat betekent niet dat ze niks kosten. Voor het eerst is onderzoek gedaan naar de maatschappelijk kosten van mantelzorg. En de bijdrage aan onze maatschappij komt neer op 22 miljard euro per jaar.

"In de berekening is gekeken naar welke taken mantelzorgers uitvoeren maal het aantal uur. Voor een bepaald tarief komt dat op 20 miljard uit. En dan is er nog bijna 2 miljard waarvan duidelijk is dat mantelzorgers dat nog uitgeven, zoals reiskosten en telefoonkosten," vertelt bestuurder bij MantelzorgNL Liesbeth Hoogendijk in het NOS Radio 1 Journaal.

Kunnen niet vervangen worden door professionals

Maar als het gedaan zou worden door professionele hulp, zou het nog meer kosten. "Professionals zijn vaak duurder dan mantelzorgers. Maar die berekening is hypothetisch, want de mantelzorginzet gaat nooit vervangen worden door professionals. Mantelzorg wordt ook heel veel uit liefde gegeven. Mensen tellen hun uren ook niet op deze manier en dat is ook niet wat we willen uitstralen. Maar het is wel belangrijk dat we ons gaan realiseren dat mantelzorg niet gratis is. Op de manier dat er wel goed voor mantelzorgers gezorgd moet worden. En als je dat niet doet, dan zijn de kosten voor de maatschappij veel hoger."

Werken

Hoogendijk vertelt ook dat mantelzorgers nu regelmatig betaald werk mislopen. "Zij verzuimen bijvoorbeeld werk omdat de zorgtaken zo groot zijn."

Daarvoor zou extra zorg soms een uitkomst zijn. "Zoals dagbesteding voor iemand met dementie, of weekendopvang voor kinderen met een handicap. Dan zie je snel dat er meer baten zijn dan kosten."

In de toekomst zal die 22 miljard door de vergrijzing alleen maar oplopen, verwacht MantelzorgNL. "Hoe meer mantelzorgers, hoe meer zij doen en hoe hoger de kosten. Dus het is belangrijk dat zij goede ondersteuning krijgen en niet ziek worden. Dan zijn de kosten pas echt hoog."

kosten mantelzorg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie